europljani mogu odahnuti / 'Opasnost od širenja ebole u Europi ipak je vrlo niska'

Image
Foto: RTL

Izolirani slučajevi oboljenja od hemoragijske groznice ebole neizbježni su u Europi, no opasnost od širenja epidemije krajnje je niska, ustvrdila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

8.10.2014.
14:48
RTL
VOYO logo

Nakon jučerašnje informacije kako je širenje epidemije ebole u Europi neizbježno, Svjetska zdravstvena organizacija danas je ipak odaslala poruku zbog koje Europljani mogu odahnuti.

Nakon dojave da je medicinska sestra u Španjolskoj prva osoba koja se zarazila ebolom izvan Afrike, regionalna ravnatelica WHO-a Zsuzsanna Jakab već je u utorak rekla da će slučajeva biti i u Europi, no u srijedu je uputila umirujuću poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, rizik širenja ebole u Europi moguće je izbjeći i on je krajnje nizak", istaknula je Jakab.

"Europske zemlje su među najbolje pripremljenima u svijetu za bolesti virusne hemoragijske groznice, uključivo za ebolu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekoliko zemalja europske regije WHO-a - a to su Francuska, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Norveška i Španjolska - već su liječeni bolesnici koji su doputovali na njihov teritorij pošto su se zarazili u zapadnoj Africi gdje ebola od ožujka hara Gvinejom, Sijerom Leone i Liberijom.

Opasnost od slučajne zaraze za osobu koja je bila u kontaktu s oboljelima postoji, no moguće je kontrolirati je strogim mjerama borbe protiv zaraze, istaknula je Jakab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo