provest će se testiranje / U SAD-u potvrđen drugi slučaj ebole, Rusi tvrde da imaju cjepivo

Bolničarka je prva osoba u SAD-u koja je pozitivna na ebolu, a da nije bila u zapadnoj Africi, gdje je od te bolesti umrlo više od 4.000 ljudi. Rusi pak iznenađuju svjetske stručnjake i tvrde da imaju cjepivo!

12.10.2014.
18:52
VOYO logo

Strah od širenja ebole u Sjedinjenim Državama pojačao se u nedjelju nakon što su testovi pokazali da je jedna teksaška bolničarka, koja se brinula za prvog oboljelog od ebole u zemlji, pozitivna na tu smrtonosnu bolest.

Bolničarka Prezbiterijanske bolnice u Dallasu nosila je zaštitnu odjeću dok se brinula za oboljelog Thomasa Erica Duncana, koji je umro prošli tjedan. U petak u noći dobila je povišenu temperaturu pa je izolirana i podvrgnuta testiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znali smo da bi se mogao pojaviti drugi slučaj i pripremili smo se za tu mogućnost", rekao je dr. David Lakey.

Bolničarka je prva osoba u SAD-u koja je pozitivna na ebolu, a da nije bila u zapadnoj Africi, gdje je od te bolesti umrlo više od 4000 ljudi, uglavnom u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je za CBS u nedjelju da je u bolnici vjerojatno došlo do propusta u provedbi propisanog protokola, zbog čega se bolničarka zarazila.

Duncan je umro 8. listopada, 11 dana nakon što je primljen u bolnicu. O njemu se brinulo više od 50 ljudi. Prostorija u kojoj je boravio u izolaciji se dekontaminira, a tijelo mu je kremirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnicu se kritizira što ga je otpustila kada se prvi put pojavio 25. rujna kazavši da je bio u Liberiji i da ima visoku temperaturu. Dva dana poslije, vratio se hitnom pomoći i smješten je u izolaciju.

Nitko od desetero ljudi, koji su s njime bili u bliskom kontaktu, niti 38 ljudi koji su bili u kontaktu s njima, nema nikakve simptome, kazali su zdravstveni dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teksaški dužnosnici nisu identificirali zaraženu bolničarku niti iznijeli bilo kakve podatke o njoj, no CNN je objavio da je riječ o ženi.

Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da je pacijentica bila u izravnom kontaktu s Duncanom. On očekuje da će CDC postrožiti protokole za brigu o oboljelima od ebole nakon tog incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CDC će također provesti testiranje kako bi potvrdio rezultate testiranja u Austinu koje je pokazalo da je bolničarka zaražena ebolom.

Njezin stan i automobil se dekontaminiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi se pak hvale da su već razvili tri cjepiva protiv ebole - jedan je već u fazi kliničkih ispitivanja.

"Cjepiva će biti spremna za šest mjeseci, kako bismo smanjili rizik od odbacivanja. Uz to, počeli smo raditi na posebnom lijeku za prevenciju i liječenje ove bolesti", istaknula je Veronika Skvorcova, ruska ministrica zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni monetarni fond, osim dosadašnjih 130 milijuna dolara, spreman je pomoći još. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo