OBEĆANJE PREDSJEDNIKA SABORA / Zastupnici zatražili Josipovićevo pismo: 'Dobit ćete ga'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dio saborskih klubova zatražio je da se u Hrvatskom saboru otvori rasprava o izmjenama izbornog zakonodavstva, a od predsjednika Sabora Josipa Leke da svim zastupnicima dostavi pismo koje mu je poslao predsjednik Republike Ivo Josipović.

15.10.2014.
11:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora JosipLeko obećao je danas zastupnicima da će im dati pismo koje mu je uputio predsjednik Republike IvoJosipović, a vezano za preferencijalno glasovanje, poručivši kako bi pokušaj da predsjednici Klubova u zajedničkom kontaku osjete na čemu bi se mogao postići konsenzus, skratio vrijeme, a možda i tenzije u društvu.

"Pismo će biti dostavljeno zastupnicima nakon što barem pokušamo razgovarati na Predsjedništvu o minimumu stvari koje bismo mogli staviti na dnevni red vezano za prijedloge za izborne promjene", odgovorio je Leko na jutrošnje inzistiranje zastupnika da im dostavi pismo koje mu je uputio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo se, pojašnjava, temelji na istraživanju koje će, nada se Leko, predsjednik Republike dostaviti javnosti.

"To je njegova obveza, a ne obveza predsjednika Sabora jer nije riječ o njegovom istraživanju", poručio je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U demokratskom standardu nije da predsjednik Sabora sva pisma koja dobije dijeli sa zastupnicima, kaže Leko, no, kako dodaje, u ovom je slučaju ipak riječ o pismu predsjednika Republike, koje ima ustavnu težinu.

"Važno je pokušati naći konsenzus političkih snaga u Saboru kako bismo ojačali utjecaj hrvatskih građana, birača na to tko će ih zastupati u predstavničkim tijelima", poručuje Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušaj da predsjednici klubova u zajedničkom kontaku osjete na čemu bi se mogao postići konsenzus skratilo bi vrijeme rada u Hrvatskom saboru, a možda i tenzije u društvu", uvjeren je Leko.

"Demokracija jest kompromis, a pokušaj da se traži kompromis mislim da je jedan od načina i nije uzurpirano nikome ni jedno od prava", mišljenja je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobit ćete svi pismo - i vi i hrvatska javnost - sutra, zavisi da li ćemo sazvat Predsjedništvo u petak ili u utorak. Već znate temu i ne vidim razloga da unosimo nervozu" , poručio je Leko.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor, Dragutin Lesar

Naime, dio saborskih klubova zatražio je jutros da se u Hrvatskom saboru otvori rasprava o izmjenama izbornog zakonodavstva, a od predsjednika Sabora Josipa Leke da svim zastupnicima dostavi pismo koje mu je poslao predsjednik Republike Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražim da to pismo umnožite i dostavite zastupnicima, jer ono nije privatno već službeno", rekao je Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) koji je izrazio sumnju kako se Josipovićevo pismo bavi samo temom preferencijalnog glasovanja.

Ne drži da o toj temi treba raspravljati Predsjedništvo Sabora. "Nije predviđeno da se bilo kakvi dogovori postižu na predsjedništvu Sabora", poručuje Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako se 'nisko' na saborskom dnevnom redu nalaze tri zakonska prijedoga na temu promjena izbornog modela, poručivši da su stvoreni svi uvjeti da se o tome otvori rasprava.

"U našoj je državi sve nakaradno pa je i demokracija nakaradna", ustvrdio je HDSSB-ov Josip Salapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na Inicijativu U ime obitelji koja je prikupljala potpise za referendum 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', kazavši kako je, po HDSSB-u, jasno da se broj potrebnih potpisa odnosi na birače u Republici Hrvatskoj. Ipak, dodao je, u konačnici Ustavni sud treba dati mišljenje.

"Već 380 tisuća prikupljenih potpisa putokaz su da se krene u promjene zakona jer se stvara nepovjerenje u palament. Ako ne prihvatimo ono što narod tražim, odnarodit ćemo se, a predstavljamo narodni parlamet", poručio je Salapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumačenje je i nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da je Inicijativa skupila dovoljan broj potpisa, jer, napominje, u Ustavu se jasno kaže da je riječ o biračima u RH.

Kosor smatra da predsjednik države ne mora Saboru pisati da bi odradio svoj posao, ali da njegovo pismo, kad je već pisao, treba uzeti u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jadranka Kosor

"Možemo uzeti u obzir što Josipović predlaže, ali pred nama su i prijedlozi zastupnika, a tu su i potpisi Inicijative U ime obitelji", kaže Kosor koja podsjeća da su građani na izborima za Europski parlament prihvatili preferencijalno glasovanje.

"Naša je dužnost razgovarati o tome i donijeti odluke, vremena ima, početak izborne godine počinje u veljači 2015.", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je vrlo kritičan prema Josipovićevu potezu.

"Predsjednik države nije ništa uveo, poslužio se u javnosti prihvaćenim temama da bi skrenuo pozornost na sebe i svoju kampanju", ocijenio je DavorinMlakar (HDZ) nezadovoljan što zastupnici o predsjednikovu pismu znaju tek iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je (pismo) pomoć u kampanji predsjednika Republike koji se na isteku mandata odlučio dopisivati s drugim institucijama, čujemo i da otvara pitanje preferencijalnog glasovanja što je zakašnjelo tri-četiri godine", rekao je Mlakar podsjetivši da je HDZ-ova Vlada inicirala preferencijalno glasovanje na europskim izborima.

Milorad Pupovac (SDSS) propituje temu zbog koje se Josipović odlučio pisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumio bi, kaže, da je pismo uputio u vrijeme nereda u Vukovaru, da je pisao Vladi u povodu ekonomske situacije koja ugrožava elementarnu sigurnost države.

"Ali nije, predsjednik je to učinio tek na temu preferencijskog glasovanja", primjetio je Pupovac zapitavši se u čemu je ta tema sudbinska za stabilnost političkog sustava? Upozorio je da postoji opasnost da se Sabor zloupotrijebi u vrijeme predizborne kampanje, koja nije ni proglašena, i da se to mora izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša je dužnost da to učinite", rekao je Pupovac predsjedniku Leki.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo