PROMJENE IZBORNOG SUSTAVA / SDP ipak popustio: Preferencijalno glasovanje već od izbora 2015.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SDP ipak Saboru šalje prijedlog za uvođenje preferencijalnog glasovanja na idućim parlamentarnim izborima po modelu kakav se primjenjuje na izborima za Europski parlament.

15.10.2014.
21:34
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedništvo SDP-a danas je odlučilo da će ta stranka u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona kako bi se već na idućim parlamentarnim izborima primijenilo preferencijalno glasovanje, po modelu kakav se primjenjuje na izborima za Europski parlament, doznaje se u SDP-u.

Za preferencijalno glasovanje uoči sjednice Predsjedništva zauzeo se i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ići ćemo u smjeru preferencijalnog glasovanja i taj stav SDP-a se već zna. Želimo omogućiti građanima veću participaciju u odabiru zastupnika", rekao je Maras.

Još jednom je pojasnio zašto Vlada želi dati u koncesiju izgrađene autoceste, istaknuvši da će se tako omogućiti dodatno ulaganje u nove ceste i željeznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se uključe mirovinski fondovi, osiguravamo siguran prihod za mirovine iz drugog stupa. Znači, od toga svi imaju koristi", kazao je Maras.

Upitan što će se dogoditi ako referendumska inicijativa prikupi dovoljno potpisa protiv koncesioniranja autocesta, rekao je da će Vlada poštovati odluku građana i prilikom prikupljanja potpisa za referendum i odluku na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu nema dvojbe", dodao je.

Preferencijalno glasovanje podržavaju i riječki SDP-ovci Zlatko Komadina i Željko Jovanović, koji je poručio kako je važno da građani iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzmimo primjer Sisačko-moslavačke županije. To je preferencijalno glasovanje, to je biranje imenom i prezimenom i onda izađe 26 posto građana. Pa neka izađe više, neka prekriže sve ponuđene i tako pokažu da su nezadovoljni, ali neka iskoriste svoje biračko pravo", poručio je Jovanović.

Komadina je, pak, kazao da podupire proceduru koja je demokratičnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koji bi trebao povećati ovlasti velikih gradova i smanjiti utjecaj županija, Komadina je ocijenio kako ne treba mijenjati ništa 'dok se ne osmisli cjelovita reforma, koja ima svoj tijek, svoju struku, svoj politički konsenzus i primjenu nekakvih redovnih rokova, na nekim redovnim izborima'.

Kako se neslužbeno doznaje, na sjednici je bilo i govora o rezultatima izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji, a članovi Predsjedništva smatraju da je stranka polučila dobre rezultate te vjeruju da je u drugom krugu moguća pobjeda SDP-ova kandidata za župana Davorka Vidovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo