premijer bez komentara / Josipovića ne brine objava tajnih podataka na suđenju Perkoviću

'Očekujem pravedno i zakonito suđenje, kao i u svim drugim slučajevima', odgovorio je Josipović novinarima u Samoboru upitan što očekuje od suđenja koje je Perkoviću i Mustaču danas počelo u Muenchenu.

17.10.2014.
13:49
VOYO logo

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da očekuje "pravedno i zakonito suđenje" Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

"Očekujem pravedno i zakonito suđenje, kao i u svim drugim slučajevima", odgovorio je Josipović novinarima u Samoboru upitan što očekuje od suđenja koje je Perkoviću i Mustaču danas počelo u Muenchenu.

VIŠE O TEMI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo i vidi li problem u tome da se na suđenju koristi i arhivska građa koju je od bivšeg Saveza komunista Hrvatske naslijedio SDP, a predsjednik kaže kako pred sudom treba biti sva relevantna građa.

"Sve što je relevantno kao dokazni msterijal, treba biti pred sudom, tim i svakim drugim", kazao je.

Upitan kako gleda na mogućnost da na tom suđenju u javnost izađu razni povjerljivi podaci, Josipović kaže kako ne vidi što bi moglo biti povjerljivo nakon toliko godina.

"Ne vidim što bi to bilo povjerljivo nakon toliko godina, a da ako je relevantno naravno, ne bi bilo dobro za obranu i optužbu", rekao je.

Nije želio komentirati izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji to što na predstojećim predsjedničkim izborima više neće biti predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva povezuje s time da je on donio odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj.

"To je njegova izjava - nemam što komentirati", kratko je rekao Josipović.

Milanović bez kometara

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije želio u petak komentirati početak suđenja bivšim visokim dužnosnicima jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. godine u Muenchenu.

"Ne mogu to komentirati jer o tome znam toliko malo ili nimalo. To pitanje morate postaviti nekim drugim ljudima u Hrvatskoj. Ili nekim drugim strankama. Sude im za teško ubojstvo... vidjet ćemo", rekao je Milanović u Milanu gdje sudjeluje na desetom summitu ASEM-a.

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića započelo je danas čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljaju za planiranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo