VERBALNO 'ŠAMARANJE' U SUDNICI / Pogledajte kako je izgledao sukob njemačkog suca i odvjetnika Nobila!

Završen je prvi dan suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića prije više od 30 godina.

17.10.2014.
14:24
VOYO logo

U Muechenu je u petak poslijepodne pred Višim pokrajinskim sudom okončan prvi dan suđenja pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Muenchena 1983.

VIŠE O TEMI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje je započelo čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljuju za planiranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo u jednom trenutku zatražio je riječ kako bi komentirao izjavu tamošnjeg državnog odvjetnika. Naime, on se htio očitovati na činjenicu  da je barem jednog svjedoka plaćala Njemačka obavještajna služba (BND) kako bi lažno svjedočio te da je BND upravljao terorističkim odredima koji su postavljali eksplozive po hrvatskim civilnim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac ga oštro prekinuo naglasivši da 'Nobilov istup ima veze s čitanim dokumentom koliko i crno ispod nokta'. Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster zatim mu je očitao bukvicu o tome kako sud funkcionira u Njemačkoj.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ovako je izgledao cijeli taj verbalni obračun suca i Perkovićevih odvjetnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto Nobilo (sudskom vijeću): "Tražim prekid kako bismo upozorili na detalje vezane za prošli dokument koji je bio uveden u postupku dokazivanja. Riječ je o pismu g. Perkovića Franji Tuđmanu u kojem između ostalog navodi da se borio protiv terorizma.

Imamo dokaze da su neki svjedoci plaćeni ili upućeni kako će svjedočiti na ovom sudu. Naime, iz dokumenta koje posjedujemo proizlazi da je najmanje jedan svjedok potpisao suradnju sa njemačkom tajnom službom, da je u jednom drugom suđenju dobivao informacije o tome kakva će presuda biti, kakav je tijek suđenja, te uputstva kako svjedočiti, te zato je bio redovno nagrađivan od Njemačke obavještajne službe (BND-a) novčanim nagradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama je ovo važno jer iz dokumenata koje ćemo danas predata, a i iz brojnih drugih dokumenata koje ćemo u narednih nekoliko tjedana predati, proizlazi da je njemačka tajna služba upravljala s terorističkim grupma koje su postavljala eksplozive po Hrvatskoj po civilnim objektima".

Sudac Manfred Dauster: "Moram vas prekinuti, htjeli ste dati izjavu, ali ovo što vi iznosite ima veze s onim što je jutros iznošeno 'koliko crno pod noktom'. Ako želite da dati izjavu i priložiti dokaze, imati ćete vremena, ali ovako ne ide, to neću dozvoliti. Uostalom, ovo je njemački kazneni postupak".

Uslijedio je pljesak s galerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac (galeriji): "Molim vas prestanite, još jednom i svi ćete letjeti van!"

Sudac (opet Nobilu) Njemački kazneni postupak se vrši po sudu i po sucu, ovdje nema mjesta za diskurs između javnog tužitelja i obrane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se šesteročlano sudsko vijeće povuklo na vijećanje jer su to tražili Perkovićevi njemački odvjetnici.

Sudac (po povratku u sudnicu): "Potvrđuje se da se odvjetniku Nobilu oduzme riječ!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sudac (obrazloženje odluke): "Kao što je obrana bila navela, izjava Nobila po paragrafu 247. ZKP-a trebala je da se odnosi na zadnje što je pročitano prije podnevne pauze. Izjava koja je data odvjetnika branitelja Nobila se nije odnosila na taj dokument, već je Nobilo tražio od saveznog državnog odvjetništva izjavu vezano za sljedeće tvrdnje. Prvo, navodno postoji jedan svjedok koji je od njemačke obavještajne službe upravljan i plaćen, kojeg nije naveo po imenu, a koji bi u ovom slučaju trebao dati izjavu. Drugo, da je njemačka obavještajna služba organizirala terorističke bombaške napade u bivšoj Jugoslaviji. Prema paragrafu se vidi da su to argumenti udaljeni od trenutnog tijeka rasprave. Oduzeta mu riječ, ali je on upućen na to da će imati mogućnosti da u odgovarajuće vrijeme podnosi zahtjeve, ali ne u vezi s pravom na izjavu prema paragrafu 247. ZKP-a. Upućen je i na to da njemački zakon o kaznenom postupku diskurse među učesnicima u postupku na taj način ne dozvoljava. Ovaj način postupanja suca odgovara paragrafu njemačkog ZKP-a i sud ga je trebao potvrditi.

Odvjetnik Wagner (sudskom vijeću): "Molim da nam se dostavi kopija ovog rješenja jer se i ja osjećam pogođenim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac (Wagneru): "Kopija zapisnika se može dostaviti tek kad je zapisnik gotov, to vjerujem da znate. Uostalom, upućujem učesnnike postupka na sljedeće: da dobrom ponašanju odgovara prvo da se u jednom takvom postupku pismenim putem podnose zahtjevi, to može da se izvrši istovremeno kada i podnošenje zahtjeva. Ako se ovdje svjedoci povezuju s procesima o kojima se ništa ne zna, treba biti dovoljno objektivan, a ja to jesam, da se nazove što je što. To znači ako se netko izlaže nekim optužbama bez imena, bez izvora, to je samo prodavanje magle, a to je nedopustivo. Prodavanje magle kod mene vam tako ne prolazi!".

Odvjetnik Beyer (sucu): "Niste ljubazni ako nam predbacujete da prodajemo maglu, kolega je rekao kakva je bila namjera gospodina Nobila…".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac (glasno): Ne okrećite moje riječi! Ne, rekao sam da gospodin Nobilo ima pravo pisanim putem u bilo kojem trenutku uvesti nove dokaze u postupak, ali nema pravo pozivati se na odredbe ZKP-a na način na koji je to napravio i dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu stvari koje to nisu".

Nobilo (za kraj): "Da ste mi pustili još par riječi dobili bi i imena i dokumente...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo