skupocjen projekt / Hrvatsko more i obala uskoro pod nadzorom modernih dronova

Umjesto mornarice - dronarica. Hrvatsko more, ribolovne zone i granice uskoro će nadzirati šest bespilotnih letjelica. Vizija je to ministarstva poljoprivrede koje u suradnji s minsitarstvom obrane i policije sprema natječaj vrijedan 80 milijuna kuna. Efikasnije će se rješavati slučajevi poput onog od prije tri dana kada su slovenske ribarice zatečene u hrvatskim vodama.

19.10.2014.
19:12
VOYO logo

Još jedna radna nedjelja za umaškog ribara Tončija. S mora se vratio s par kašeta listova.

Drži se pravila, lovi kad i koliko smije, pa ga kontrola ne brine, niti ova na moru, niti ona futuristička iz zraka, koja će ga uskoro pratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa to je za nas ribare neka novina, ali ako naše ministarstvo misli da ide u korak s vremenom i da će im to bit jeftinija verzija i da će time imat veći efekt kontrolirat određene sudionike u ribolovu, onda je to za pozdravit, pogotovo ako će novce izvuć iz europskih fondova'', komentira ribar Tonči Trevižar.

Baš to u planu je uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. U suradnji s MORH-om koji ima iskustva s takvim letjelicama - već traju pripreme, što je potvrdio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Govorimo o projektu vrijednom 12 do 15 milijuna dolara gdje ćemo minimalno 50 posto novca povući iz proračuna Europske unije, za nadzor prije svega ribolovne flote odnosno našeg mora, minimalno 60 posto mora biti u funkciji ribarstva'', prokomentirao je ministar.

No šest letjelica koristilo bi se i u kontroli granica, akcijama spašavanja na moru pa i zaštiti okoliša. Morale bi biti opremljene kamerama i imati veliki domet. Iako se najpoznatije proizvode izvan granica, takvu letjelicu već godinama uz pomoć države razvija i Zagrepčanin Bojan Pečnik. Osim što je njegova cijenom od 5 milijuna eura dvostruko jeftinija od stranih, deset puta je jeftiniji i sat leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ona ima domet od 4 tisuće kilometara, može biti 4 dana u zraku te nositi 100 kilograma korisnog tereta, i nadamo da će ova odluka Vlade da se krene u nabavku letjelica za nadzor mora i drugih stvari nama omogućiti da sudjelujemo u tome'', nada se tehnički direktor projekta Hipersfera Bojan Pečnik.

Jednom kad se kupe na svoje bi izviđačke misije letjelice polijetale iz Zadra te Rijeke ili Zagreba. Dijelom bi zamijenile skuplji nadzor mora plovilima s brojnom posadom. Nebo nad Jadranom puno dronova - moglo bi postati stvarnost vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''2015. godine kad nam operativni programi budu potvrđeni, odmah idemo u raspisivanje natječaja'', tvrdi Jakovina.

Ako sve prođe u razumnom roku, prvi bi dronovi mogli letjeti već u ovo vrijeme iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo