nova raspodjela snaga / 'Od uhićenja Bandića najviše će profitirati HDZ i SDP'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Politički analitičari slažu se kako će od uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića najviše profitirati dvije najveće hrvatske stranke - SDP i HDZ.

20.10.2014.
15:49
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te mogući sudski proces protiv njega, odrazit će se na političku scenu i dovesti do nove preraspodjele snaga između političkih stranaka u Zagrebu, od čega bi najviše koristi mogle imati dvije najveće stranke, smatraju analitičari.

"Onemogućavanjem Bandićevog političkog djelovanja zbog sudskog procesa, doći će do političke borbe što će rezultirati novom raspodjelom snaga prije svega između velikih stranaka, ali i nekih manjih unutar hrvatskog političkog tijela", ocijenio je za Hinu prof. Ivan Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb je najvažnija politička sredina u Hrvatskoj kako po političkom utjecaju tako i po ekonomskoj moći gradonačelnika što je posebno izraženo nakon formiranja Zagrebačkog holdinga, koji gradonačelniku daje veliku ekonomsku moć", ističe Rimac.

Milan Bandić prvo je bio zagrebački gradonačelnik kao član SDP-a a zatim kao nezavisni kandidat. U prvom razdoblju osiguravao je prisutnost SDP-a u Zagrebu, a zatim je, nakon što je izbačen iz te stranke, predstavljao prostor glasačkih preferencija koje nisu išle u korist ni SDP-u niti HDZ-u, a koji će stranke pokušati vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prof. Ivan Šiber smatra kako će, ukoliko dođe do pokretanja sudskog postupka protiv Milana Bandića, to dovesti do rasipanja njegovog biračkog tijela, pa takva situacija može ići u korist SDP-u i HDZ-u kojima je Bandić oduzeo veliki dio biračkog tijela u Zagrebu. Jedna trećina Zagrepčana svoj glas je dala Bandiću upravo zbog nezadovoljstva velikim strankama, a budući da je sada tu i ORaH, pitanje je kome bi se oni priklonili na idućim izborima. Posljedica bi mogla biti, smatra Šiber, još veća apstinencija na lokalnim izborima.

Ivan Zvonimir Čičak drži kako je, zbog vremena u kojem se dogodilo uhićenje Milana Bandića, riječ o političkom procesu kojim se želi svratiti pozornost javnosti sa suđenja Josipu Perkoviću i s predstojećih predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je da se skrene pozornost sa suđenja Perkoviću i kompromitirajućeg ponašanja Vlade, Predsjednika i DORH-a oko tog suđenja, te s predsjedničkih izbora kako ljudi ne bi pratili što se govori u kampanji, a ne vidim da se išta govori", kaže Čičak. Upozorava kako ne treba žuriti s osudama Bandića već pustiti da stvari idu svojih tijekom i da započne sudski proces.

"Ne želim se ponašati kao Josip Kregar i Mirela Holy koji su ga unaprijed osudili. Nemojte podcjenjivati Milana Bandića kao osobu, on ima veliku potporu naroda, to neće lako proći", kazao je Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Jedan od kritičara Milana Bandića, Dražen Lalić, koji je prije šest godina zajedno s 26 javnih osoba javno zatražio Bandićevu smjenu zbog korupcije, danas kaže kako se ne naslađuje njegovim uhićenjem, no očekuje da će se idućih dana mnogi naslađivati, a ponajprije pripadnici političke elite koji su godinama šutjeli.

"Osobno se ne naslađujem, dobro ga poznajem, skupa smo radili 30 godina i smatram da ima nešto dobro i ljudsko u njemu, ali kao građanin na javnoj razini nisam odobravao njegove postupke", izjavio je Lalić za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalić ističe kako je ovo prilika da se podsjeti na brojne osobe, poput Urše Raukar, Vilija Matule, Josipa Kregara, Teodora Celakovskog, koji su išli protiv struje, suprotstavljali se organiziranom kriminalu i korupciji u Zagrebu te zbog toga trpjeli posljedice.

"Treba podsjetiti i na političare koji su šutjeli. Puno je vode ispod Save proteklo dok je Zoran Milanović odlučio maknuti Bandića iz Zagreba. Prošle su godine i godine u kojima se šutjelo o korupciji i mislim se svi oni danas trebaju pokriti ušima", izjavio je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo