Sve Bandićeve afere: Pogledajte za što su ga sve optuživali!

Četrnaest godina Milan Bandić stoluje Zagrebom i nešto manje od toga slušamo o njegovima aferama. Pogledajte koje mu se sve afere pripisuju!

20.10.2014.
20:12
VOYO logo

Unatoč desecima kaznenih prijava od kojih su neke starije od desetljeća, Milan Bandić tek je prošle noći upoznao unutrašnjost pritvorske ćelije. Njegovo upravljanje Zagrebom još je lani nakon lokalnih izbora u intervjuu RTL-u ocijenio premijer Zoran Milanović riječima: "Smatram da tu sve smrdi na korupciju, ali ako građani žele izabrati najgore od najgoreg, neka izaberu".

RTL je zbog ove izjave kažnjen s 50.000 kuna koje Bandiću mora platiti za duševnu bol. No, jučerašnje uhićenje potvrđuje da među silnim aferama koje su se za njega vezivale nešto definitivno smrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je sa spornim kupnjama i prodajama zemljišta. Derutni prostor Zagrepčanke Grad je kupio u Bandićevu prvom mandatu za 15 milijuna eura, a on to nazvao svojim trijumfom. Bilo je tu i spornih zamjena i prenamjena zemljišta, poput Krašograda, a Bandić je o svemu uvijek ponavljao isto.

"Svi su partneri Grada koji poštuju zakon i proceduru. A institucije pravne države neka rade svoj posao. Tko je i kao nešto kupio, to nije posao gradonačelnika", istaknuo je još 2008. godine Milan Bandić i od tada neprestano ponavlja svoju mantru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su nadalje deseci slučajeva sumnje u nezakonite izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana, od kojih je u javnosti najzapaženije bilo ono u korist gradnje projekta Cvjetni Tome Horvatinčića. Kad bi se urbanistička inspekcija oglasila o nepravilnostima, Bandić se ponašao kao da je to sasvim uobičajena stvar.

"Napravili su se određeni propusti u proceduri i ovo je početak ispravljanja tih propusta iz procedure", branio se Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi ga novinari pitali o malverzacijama, poput zamjene jeftinog zemljišta u Resniku za lokaciju uz Bundek, od čega je pod pritiskom javnosti odustao, Bandić je znao bjesniti.

Aktivisti su na razne načine nastojali pokazati kako Bandić upravlja gradom. Tvrtka njegova kuma Milana Penave dobila je poslove izgradnje debelo preplaćenih nadstrešnica na tramvajskim stajalištima, kao i zbog cijene 'zlatnih javnih WC-a'. Na prozivke u Gradskoj skupštini jednako je burno odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi ovog grada znaju tko im je gradonačelnik, u ovih osam i po godina dobro su ga upoznali. Znaju da nije lupež, da nije gangster, da ne dijeli poslove putem javnog natječaja", naglašavao je Bandić 2009. godine.

U imovinskoj kartici nije prijavljivao tisuće eura vrijedne satove, odnosno da to čini tek kad ga novinari uhvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično se ponašao i kada je kupio dva susjedna penthousa u Bužanovoj. Kad bi se doznalo da se kraju privode istrage slučajeva poput nadstrešnica, gradonačelnik je tvrdio da se ničega ne boji.

"Zamijenili smo teze, gradonačelnik je inicirao to, a ne da se boji. Kuna svaka i lipa gradskog proračuna mora biti transparentna. Zadaća je gradske uprave i gradonačelnika da pošteno i odgovorno radi svoj posao i podastire račune građanima", isticao je 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je lani Čistoća zbog zabrane Ministarstva prestala odvoziti glomazni otpad, Bandić je građane umirivao.

"Kad se reciklira, odvozi se tamo gdje treba, svaki dio otpada tamo gdje treba. Kao što smo snijeg pojeli, tako ćemo i smeće zagrebačko, figurativno pojesti", rekao je u prosincu 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to se dogodilo, a posao preko noći sklopljen s tvrtkom Petra Pripuza sada je dio istrage USKOK-a. Među svim spomenutim slučajevima istražitelji su, sasvim sigurno, materijala mogli naći još.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo