STOP NASILJU NAD DJECOM / Alarmantno: Jedno dijete svakih pet minuta umre zbog nasilja!

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija/Arhiva

U svijetu su, navodi se, milijuni djece izloženi psihičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju u svojim domovima, školama i zajednici, pa je zbog svakodnevnog mentalnog i fizičkog nasilja, ugrožen njihov daljnji razvoj, a obitelji često ne traže pomoć jer znaju da je od vlasti neće dobiti.

21.10.2014.
8:44
Thinkstock/Ilustracija/Arhiva
VOYO logo

U svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim, no samo manji dio od 345 djece koliko ih dnevno strada od nasilja u svijetu, umre u ratnim područjima, dok ih 75 posto nastrada u zemljama bez sukoba, navodi se u izvješću UNICEF-a

Djeca su danas u svakodnevnom životu posvuda izložena ekstremnom nasilju, pa je sprečavanju smrtnosti djece uslijed nasilnog postupanja prema njima potrebno posvetiti više pozornosti, ocjenjuju u UNICEF-u. U izvješću se navodi kako je u Brazilu od 2000. godine značajno smanjen broj djece do pet godina starosti koja umiru od bolesti, ali je zato gotovo 15.000 dječjih života izgubljeno zbog nasilja koje se događa u adolescentskim godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih nekoliko desetljeća bili smo fokusirani na smanjenje smrtnosti djece od bolesti, no ovo izvješće pokazuje da se moramo više pozabaviti i drugim uzrocima koji dovode stradanja djece", izjavila je voditeljica UNICEF-ova odjela za zaštitu djece Susan Bissell.

U svijetu su, navodi se, milijuni djece izloženi psihičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju u svojim domovima, školama i zajednici pa je zbog svakodnevnog mentalnog i fizičkog nasilja, ugrožen njihov daljnji razvoj, a obitelji često ne traže pomoć jer znaju da je od vlasti neće dobiti. Primjerice, seksualnom nasilju u Keniji izloženi su jedna od tri djevojčice te jedan od šest dječaka, ali policija procesuira svega jedan posto tih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo