trošio astronomske iznose / Zašto državne institucije nisu ranije reagirale na Bandićeve kampanje?

Skandalozno uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića povuklo je brojna pitanja i špekulacije o njegovoj prošlosti, ponajviše o iznosima koje su potrošene na Bandićeve uvijek uspješne kampanje, što su prokomentirali brojni njegovi politički suparnici.

21.10.2014.
18:37
VOYO logo

U jesen 2009. godine Rudi je ispratio Milana Bandića u predsjedničku utrku, a tu ga je odmah dočekalo pitanje o novcu koji će potrošiti u kampanji.

''Novca ni manje ni više nego drugi kandidati, možda nešto manje jer će oči biti posebno uprte u mene, misle da je Milan Bandić s kruške pao ili s Marsa'', rekao je tada gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni s kruške ni s Marsa, ali bi mogao pasti u zatvor ako se dokaže optužba da je, dugo nakon predsjedničkih izbora novac nastavio kapati na poseban, za kampanju otvoren račun Milana Bandića.

Te 2009. prijavio je da je skupio samo 8,6 milijuna kuna donacija, a potrošio više od 15 milijuna. Nakon što je izbore izgubio, račun nije zatvorio nego je do 2012. skupljao tajne uplate i dogurao do čak 24 milijuna kuna. Na njih nije platio ni lipe poreza, pa je državu oštetio za 4,8 milijuna, a grad Zagreb koji je godinama pa i tada vodio - za čak 876 tisuća kuna prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo bi dobro da se i ranije kampanje preispitaju i vide, a osim toga, donacije u novcu nisu glavna podrška kandidatima koliko indirektna potpora u medijima, prostoru, oglašivačkim akcijama'' izjavio je Josip Kregar, kandidat na lokalnim izborima 2009. godine.

Sličnu je izjavu imao i kandidat za predsjednika Republike 2009. godine, Andrija Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam u kampanji prije 5 godina upozoravao na to da gospodin Bandić ima kampanju koja košta barem 20 puta više od onoga što se prijavljuje. To je bilo jednostavno izračunati, ja sam pozivao da se izmjere količine oglasa, broj oglasa, površine plakata'', rekao je.

Posebno je pitanje kako je moguće da Državno izborno povjerenstvo nije primijetilo da se na Bandićevom računu nakuplja novac sve do ljeta 2012. godine. Šef DIP-a tvrdi - nismo imali alate za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Samo podatke od tadašnjih kandidata i obajavljivanje na web stranici. Ali nemam nikakvih komentara u odnosu na to jer niti ne znam što se dešava niti želim znati u ovom trenutku dok sve to nije jasno'', izjavio je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a

Zašto Državno odvjetništvo i USKOK na dobro poznate priče o malverzacijama u kampanji 2009. reagiraju tek pet godina kasnije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da se tada reagiralo na početku, da su institucije DORH i svi drugi reagirali možda danas ne bi bilo ovih uhićenja. I dan danas nismo sigurni da se u ovom trenutku ne događaju slične stvari i da nećemo za dvije godine govoriti o ovome danas'', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Iako se mnogi danas pitaju zašto je Bandić uhićen baš sada, vjerojatno je puno važnije pitanje - zašto tek sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo