kraj babljeg ljeta / Slijedi nagla promjena vremena, pad temperatura i snijeg u gorju

Pred nama je velika promjena vremena. Moguć je čak i snijeg u gorju. Nakon gotovo ljetnih temperatura, očekuju nas prave jesenske. Živa u termometru u danu se neće penjati iznad deset Celzijevih, a tijekom noći bit će oko nule. Zbog najave obilne kiše, praćene grmljavinom i tučom sve su službe u pripravnosti, a građane se mole za oprez. Najviše su na mukama ipak poljoprivrednici.

21.10.2014.
19:03
VOYO logo

Idealne je boje, oblika i okusa začinska paprika, kaže Stojanka iz Luga. No zbog promjene vremena, ostat će u gredicama.

''Nećemo je moći pobrati, ali to je četvrta berba. Bilo bi dobro, ali ako i ne, dugačka nam je jesen bila'', kaže voditeljica Poljoprivredne zadruge 'Rit' iz Luga, Stojanka Omerbašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja jesen ima gotovo ljetne temperature, pa na baranjskim poljima još ima neobranog kukuruza. Odužila se berba ratarskih kultura, a kasni i sjetva. Ono što je niklo - mlado je i osjetljivo, a stiže pogoršanje.

Nasade jabuka na 12 hektara od tuče će zaštititi mreža. Ipak, strahuje se od prisilne berbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prognoza kaže da će biti obilnih oborina i jakog vjetra. Bojim se da i ovo malo jabuka što ih je ostalo ne nastrada'', boji se Ivan Bašić iz voćarskog OPG-a Bašić.

I dok kontinentalci brzo ubiru plodove, na moru u posljednjim toplim zrakama sunca uživaju turisti. A povrtlari koriste bablje ljeto kako bi spasili što se spasiti da prije nego okrene na buru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To za ratarske kulture ipak neće biti tako drastična promjena da bi mogla izazvati neke štete. Prije bi ipak trebali upozoriti sve one koji uzgajaju i koji se bave proizvodnjom cvijeća, pogotovo u staklenicima, plastenicima, njih svakako treba zatvoriti i voditi brigu o temperaturi'', tvrdi agrometeorolog Marko Vučetić.

''Slijedi nagli pad temperatura za desetak stupnjeva, obilna kiša koju mogu pratiti grmljavina i tuča te jaki olujni udari vjetra i na kopnu i na moru''', najavila je meteorologinja Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme će se stabilizirati za vikend. Što znači da smo ušli u pravu, hladnu jesen.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo