Šest godina smo u recesiji / Vladajući vide svjetlo na kraju tunela?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podnoseći izvješće o izvršenju državnoga proračuna Saboru, zamjenik ministra financija Igor Rađenović kazao je kako određena promjena trenda u gospodarskoj aktivnosti budi nadu u oporavak.

22.10.2014.
11:54
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović izjavio je danas u Hrvatskom saboru da određeni 'visokofrekventni pokazatelji' upućuju na određenu promjenu trenda u gospodarskoj aktivnosti, odnosno bude nadu u oporavak.

"Makroekonomski pokazatelji u prvom polugodištu 2014. ukazuju na nastavak recesijskih kretanja, s druge strane određeni visokofrekventni pokazatelji pokazuju na određenu promjenu trenda u gospodarskoj aktivnosti, bude nadu u oporavak, tako da se nadamo da je to ipak neko svjetlo na kraju tunela", rekao je Rađenović podnoseći Saboru polugodišnje izvješće o izvršenju državnoga proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rađenović navodi da je BDP u prvom tromjesečju realno bio smanjen za 0,4 posto, u drugom za 0,8 posto. Državna potražnja pala je u prvom polugodištu za 1,9 posto, potrošnja kućanstava za 0,5 posto. Došlo je do daljnjeg usporavanja inflacije, a tako je došlo do pojave blage deflacije, naveo je zamjenik ministra.

Ohrabruje rast industrijske proizvodnje od 0,7 posto, trgovina na malo realno je stagnirala, zabilježen je porast broja dolazaka turista i broja noćenja. Visoka je prosječna stopa administrativne nezaposlenostii, bilježi se blago povećanje plaća. Robni izvoz u prvih šest mjeseci rastao je za 13,3 posto, uvoz za 3,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom polugodištu ukupni prihodi državnog proračuna ostvareni su u iznosu od 55,9 milijardi kuna i bili su 6,9 posto veći nego u istom razdoblju lani. Ukupni rahodi iznosili su 63,9 milijardi kuna, što je 48,9 posto posto planiranih rashoda. U odnosu na isto razdoblje 2013., rashodi su povećani za 138,5 milijuna kuna ili 0,2 posto.

U prvom polugodištu manjak proračuna konsolidirane opće države bio je 6,7 milijardi kuna ili dva posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manjak državnog proračuna iznosio je osam milijardi kuna ili 2,4 posto BDP-a, što je 3,4 milijarde kuna manje nego lani u istom razdoblju", rekao je Rađenović.

No, HDZ-ov Franjo Lucić (HDZ) tvrdi da će deficit u konačnici, dakle na kraju godine, biti blizu 20 milijardi kuna .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve upućuje da će biti blizu 20 ili preko 20 milijardi kuna", uvjerava Lucić. Prenosi i tvrdnje analitičara da će aktualna Vlada u četiri godine povećati zaduženje države za deset milijardi eura.

"Vladin mandat je pri kraju, a za državu niste učinili ništa", poručio je HDZ-ovac vladajućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisnu Jadranku Kosor zanima Vladino viđenje deficita, odnosno kakav će biti do kraja godine, pa pita kad će rebalans proračuna.

Manjak je planiran na 13,5 milijardi kuna, odgovara Rađenović i kaže da je rebalans u završnim dogovorima, na Vladi će biti slijedeći četvrtak, u Saboru u studenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šest godina smo u recesiji, deficit je ozbiljan problem, javni dug je ozbiljan problem, svi zajedno ćemo morati učiniti dodatne napore da u proceduri prekomjernog deficita pokušamo svesti svoje rashode u okvire koje nam prihodi omogućuju", rekao je Rađenović.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo