matić za RTL danas / 'Najmanji je problem da ja odem, ali doći će netko drugi i provoditi isto'

Ogorčeni branitelji nastavljaju prosvjedovati sve dok ministar Matić i njegovi pomoćnici ne odu. Ministar Predrag Matić progovorio je za RTL o prosvjedu, svojoj smjeni, ali i o istupu gospodina Glogoškog koji kaže da ne želi govoriti dok se branitelje ne stavi u isti položaj s ministrom.

22.10.2014.
19:25
VOYO logo

Nevenka Topalušić, stopostotni invalid Domovinskog rata i majka četvero djece sinoć je preminula na braniteljskom prosvjedu ispred zgrade Ministarstva branitelja. Iako je hitna došla za svega nekoliko minuta, nije joj bilo pomoći.

Ogorčeni branitelji nastavljaju prosvjedovati sve dok ministar Matić i njegovi pomoćnici ne odu. Prosvjed ispred Ministarstva branitelja još uvijek traje, a do kada će trajati upitali smo gospodina Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih vojnih invalida prve skupine.

Ipak, Glogoški je samo kratko rekao kako neće davati odgovore dok se branitelje ne stavi u isti položaj s ministrom Predragom Matićem.

"Naše zahtjeve smo iznijeli, ostajemo dalje do njihovog izvršenja. Zahtjeve smo rekli, a s obzirom da nas cijelo vrijeme dovodite u neravnopravan položaj, a to je da je ministar Matić u studiju, a mi ovdje vani. Pošto ministar Matić nema hrabrosti da se u studiju suoči s nama braniteljima, ne želimo više davati odgovor dok nas ne dovedete u isti položaj", rekao je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prosvjedu branitelja, ali i ovom istupu gospodina Glogoškog, s ministrom branitelja Predragom Matićem razgovarao je Igor Bobić.

Svi pozivaju na neki dijalog, vi ste u studiju, branitelji su i dalje ispred ministarstva.

U jednom dijelu bi se mogao složiti s gospodinom Glogoškim, dakle, ja sam u studiju, oni su ispred ministarstva. Ustvari, mjesto za razgovor je u Ministarstvu, za stolom ministra ili u dvorani za sastanke gdje se obično sastajemo. Dakle, i ovom prilikom ih pozivam da se zajedno nađemo, da pokušamo naći zajednički jezik. Jer kao što je rekao general Markač, mi nismo na različitim stranama. Nesporazuma uvijek može biti, nesporazumi su tu da se izglade, da se dovedu u red. Nema nikakvoga za ovo stavljanje 'mi', 'vi', a pogotovo ovakav komentar na koji sam već rekao; mjesto za sastanak je Ministarstvo branitelja.

Pretpostavljam da taj poziv stoji u ova prošla dva ili tri dana, na njega nije odgovoreno ili što?

Poziv stoji uvijek otvoren. Branitelji možda prigovaraju meni da se ne spuštam među njih. Ja sam bio među njima, međutim, procjena sigurnosnih službi je da ne idem. Radi se o onom incidentu koji se dogodio sinoć sa pomoćnikom Glavaševićem. Ako organizatori jamče sigurnost, jer meni je neugodno, ne želim doći među branitelje u pratnji policije, ali to nije moj zahtjev, nego upravo zahtjev sigurnosnih službi. Ukoliko mi jamče sigurnost, ja ću se vrlo rado spustiti. Unatoč svemu, stvari nisu otišle predaleko.

Dogodio se nemili događaj, na koji sam upozoravao sinoć u obraćanju javnosti, kada sam pozvao branitelje da odu svojim kućama jer se sprema gadno nevrijeme. Dakle, trebali su poslušati. Ništa se ne rješava na ulici, Ministarstvo branitelja je institucija njihova, kao i moja. Ja sam tamo trenutno na toj funkciji, netko će od njih možda biti sutra. Za svaki razgovor mjesto je tamo, pozvani su, poziv je otovoren. Oni su pred ministarstvom, mogu doći kad god hoće, a ja ću doći među njih kada kada mi zajamče sigurnost. Ne meni, kao meni, ja sam bio u ratu i kao što i oni znaju, jednom se u život gine, nije to problem, ali jednostavno radi sramote koju donosimo među hrvatski narod. Ljudi to gledaju, mladost je ogorčena time i ne mogu vjerovati da su to isti oni branitelji od prije dvadeset i nešto godina koji su bili zajedno i koji su zajedno rješavali probleme. Problemi se rješavaju dijalogom, alternative nema.

Postoje jasni zahtjevi s druge strane, to je vaša ostavka i ostavka vaših pomoćnika. Prvo se tražila, doduše, ostavka Bojana Glavaševića. Zašto ga niste smijenili?

Radi se o jednom mladom, obrazovanom čovjeku koji je imao jedan istup u Vukovaru i koji je držao predavanje skoro cijeli sat. Izvući iz konteksta jednu, dozovoljavam, nespretnu rečenicu, koju je izrekao, to se sve ispravi. Nije nikakav problem, treba reći, ali ne treba čovjeka razapinjati.

Znači mislite da je Bojan Glavašević pogriješio tada?

Pogriješio je, ako ćemo izvući to iz konteksta. Ono što je on rekao, nije pogriješio i ja stojim iza toga. Postavio je, kao mladi čovjek, retoričko pitanje, sociološkog karaktera, na koje treba netko odgovoriti. Ako neće danas, odgovorit će se za nekoliko godina. Mene također zanima zašto se neke stvari događaju hrvatskim braniteljima, a onima koji su nas napadali se ne događaju. Samo me zanima, nikakve presude, prosudbe o tome neću davati, nego želim vidjeti to jedno istraživanje i rezultate toga istraživanja.

Dakle, priznajete da je to nespretna izjava i da nešto s njom nije bilo u redu?

Branitelji su navikli proteklih dvadeset godina na puno patetike i na puno priča. Dat ću vam samo najbanalniji primjer. Oni su jako revoltirani time što se naše ministarstvo zove Ministarstvo branitelja. Žele da se zove Ministarstvo hrvatskih branitelja. Drugih branitelja u ovoj zemlji nema, pa prema tome ne treba posebno naglašavati, ali i može se. Podsjećam ih da se to ministarstvo prije tri godine zvalo, to je bila kobasica od naziva, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Socijala, penzići i branitelji između toga, čak ne ni na prvom mjestu. I to je bila jedna Uprava u okviru jednog većeg ministarstva. Tada nikome to nije smetalo. Najednom, danas smeta.

Oni se jako drže svake riječi, paze na formu, a ja s njima razgovaram prijateljski, pošteno i otvoreno bez ikakve zadrške. Nemam figu u džepu, niti sam ovdje da budem njihov sudac. Ja sam njihov prijatelj. Svi zakoni prema hrvatskim braniteljima ostvaruju se u potpunosti i nikad se nisu ovako ostvarivali kao sada. Nema govora o nikakvom smanjivanju prava, a pogotovo o ukidanju prava. Prema tome, zahtjev za mojom smjenom - meni je najmanje problem da odem, čak bi mi u mnogim segmentima života bio spas da odem. Međutim, doći će netko drugi, Pero Perić. Zar mislite da će on drugačije provoditi politiku? Postavit će ga ista vlast koja je već na vlasti, a drugi ministar će doći nakon demokratskih izbora ako ova vlast izgubi vlast.       

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više puta ste spomenuli 'oni', mislite na vođu prosvjeda ili nekoga drugoga?

Branitelji, pogotovo njihovi vođe prosvjeda, ne mislim pri tome na stopostotne invalide koji su gurnuti u prvi plan, njihova prava čak ni nakon smanjivanja 10 posto u određenim kategorijama, nisu dirana. Prava stopostotnih invalida nikad nisu dirana niti penija. Dakle 'oni' - pri tome mislim i na branitelje i pogotovo na one koji su ih instrumentalizirali (branitelji ne vole čuti da su instrumentalizirani). No, zahtjevi za mojom smjenom u definiciji "sustavna nebriga o hrvatskim braniteljima" i tako neke načelne teze - jednostavno ne stoje. Nisu se dobro pripremili za taj prosvjed.

Što je vaš sljedeći korak? Hoćete pustiti ljude pa da bude što bude?

Ovo je 'free country', slobodna zemlja, mi smo se borili za prava. Kad kažem da h podržavam u prosvjedu, da, podržavam ih u smislu da imaju pravo prosvjedovati. Naravno, ako je to mirni prosvjed, ja ga apsolutno podržavam, no ako se tu nekoga fizički napada i ugrožava - to gubi epitet mirnog prosvjeda. Ukoliko žele mirno prosvjedovati, dapače. Dobili su iz Ministarstva branitelja struju, na korištenje su dobili toalet. Sve drugo, što im bude trebalo, dobit će. To nigdje u svijetu nije zabilježeno da netko prosvjeduje i traži, nadam se figurativno, moju glavu, a da im ja pružam sve mogućnosti. Čak su me sinoć tražili da im osiguramo hranu i prenoćišta. To je jednostavno nemoguće napraviti u ovim uvjetima. Demokratsko pravo je prosvjedovati, a još je bolje ako imate razlog zašto prosvjedujete.

Danas je u Vukovaru najavljen program događanja za 18.11. za Kolonu sjećanja. Gradonačelnik i predsjednik Savjeta za branitelje komentirali su što će se dogoditi, misleći pritom na to što se dogodilo lani.

Svatko zna da se 18.11. obilježava sjećanje na žrtve Vukovara. Dosadašnjih godina svi su bili dobrodošli, dok prošle godine to nije bilo tako, mada to netko želi prezentirati na ovaj ili onaj način. Pokušalo se poniziti državni vrh, ministre, veleposlanike koji su u RH, ali takvi postupci više govore o onima koji to organiziraju, nego o onima koji su došli se pošteno i iskreno pokloniti žrtvama Vukovara. Vjerujem da će tako biti i ove godine. Grad Vukovar je organizator, a oni imaju određene odgovornosti i neka se ponašaju u skladu s tim.

Želite reći da vi i državni vrh idete u Vukovar?

Ja znam za sebe, ali u Vladi još nije raspravljano o tome tko će ići i hoće li ići, no pretpostavljam da će ići cijela Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo