Premijer komentirao prosvjed branitelja / 'Glasna manjina nas neće pokolebati, ali neka se suzdrži od nasilja'

'Tko želi prosvjedovati, neka nastavi, ali neka se suzdrži od nasilja kakvo je bilo nad Bojanom Glavaševićem. Glasna manjina nas neće pokolebati u ovome što radimo', komentirao je premijer Zoran Milanović prosvjed branitelja u uvodu sjednice Vlade.

23.10.2014.
10:08
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović se u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade osvrnuo na prosvjede branitelja te naglasio kako ministar branitelja Predrag Matić ima njegovu punu podršku.

"Vidimo da se pred Ministarstvom branitelja okupila jedna grupa branitelja. U političke motive ne ulazim, oni su očiti, ali želim ovdje, ne dati podršku ministru jer ona je jasna, ne može ministar ovisiti svaki tjedan kad god netko zagalami, o podršci premijera. Ministar ima podršku. I ako ovakav ministar, sa ovakvim ratnim putem, i njegovi pomoćnici, koji su ovih dana fizički napadani, ako oni nisu dovoljno dobri i nemaju dovoljno povjerenja da rade taj posao, onda ja stvarno ne znam tko bi to mogao raditi bolje u Hrvatskoj", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI:

Podsjetimo, jučer je ministar Matić u intervjuu za RTL Danas rekao kako je spreman dati ostavku ukoliko će to pomoći, ali da će iza njega doći netko tko će provoditi istu politiku ukoliko ne bude dogovora s braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Milanović je podsjetio i kako se braniteljska prava tijekom njihova mandata nisu smanjivana i da će tako ostati dokle god je ova vlada na vlasti.

"Ovdje ću još jednom ponoviti. Dakle, nijedno pravo branitelja u ove skoro tri godine nije smanjivano, osim mirovina koje su iznad pet tisuća kuna. I to su, ponovit ću, mirovine koje su dva i po puta veće od hrvatskog prosjeka i to je vrijedilo za cijelu populaciju. Ništa drugo nije dirano, ne zato što bi se bilo tko bojao, nego zato što je to naprosto ispravno i što je to credo ove vlade i ministra osobno, koji je prošao ratni put i logoraški put. I tako će i ostati do kraj mandata naše Vlade, i u drugom mandatu naše Vlade", rekao je premijer.

Milanović je rekao i kako glasna manjina neće pokolebati vladu u onome što radi.

"Onaj tko se želi politički obračunavati, neka to radi, to je njegovo pravo. Neka se suzdrži od nasilja, vidjeli smo ga ovih dana nad Bojanom Glavaševićem, jer mi isto gledamo što se događa. I ponovit ću, u ove dvije godine i osam mjeseci, nijedno braniteljsko pravo iz principijelnih i razloga uvjerenja nije bilo dirano. Jer znamo da je velika većina tih ljudi zadužila Hrvatsku i zaslužuje ta prava koja ima. Ali postoji uvijek glasna manjima, a ta glasna manjina nas neće pokolebati u onome što radimo", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Boris Lalovac je zatim govorio o provođenu dubinske analize državnog proračuna koja će se provoditi u pet kategorija; rashodi za zaposlene, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi.

"Osnovat će se povjerenstva koja neće biti plaćena. Cilj je da se utvrde stvarni produktivni i neproduktivni troškovi. Efekt na proračun bi trebao iznositi oko pet milijardi kuna. To će biti u srednjoročnim planovima. Imamo tri mjeseca za ovo napraviti", rekao je Lalovac i dodao da Vlada provodi strukturne reforme, ali ne pod diktatom MMF-a ili Svjetske banke.


Na sjednici Vlade RH raspravljat će se o prijedlogu odluke o provođenju dubinske analize rashoda državnog proračuna Republike Hrvatske koja bi trebala rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna bit će obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi. Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo.

Dubinska analiza proračunskih rashoda dio je paketa mjera kojim Vlada pokušava ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog manjka. Tako će se analiza proračunskih rashoda provoditi kao dio akcijskog plana kojim je Ministarstvo financija zaduženo za provedbu preporuke o održivim javnim financijama. Rok za provedbu analize je 15. ožujka 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo