suđenje perkoviću i mustaču / Opet obračun Nobila i njemačkog suca koji mu je oduzeo riječ!

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nastavljeno je čitanjem završnog dijela presude Krunoslavu Pratesu, za koju je Perkovićeva obrana rekla da je puna netočnosti. Anto Nobilo je opet ušao u verbalno nadmudrivanje sa sucem koji mu je oduzeo riječ.

24.10.2014.
18:07
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Treće ročište na suđenju bivšim agentima tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred sudom u Muenchenu nastavljeno je u petak poslijepodne čitanjem završnog dijela presude Krunoslavu Pratesu, za koju je Perkovićeva obrana rekla da je puna netočnosti.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da je presuda puna netočnih tvrdnji u vezi s činjenicama i odnosima među osobama koje se u njoj navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima tijekom procesa dokazati kako su mnoge tvrdnje iznesene u presudi neistinite", rekao je Nobilo.

Pogledajte kako je izgledao sukob njemačkog suca i odvjetnika Nobila!

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster oduzeo mu je riječ upozorivši Nobila da u njemačkom kaznenom postupku nije predivđeno da obrana najavljuje postupke, nego je samo trebala iznijeti komentar na presudu Pratesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac nije dao riječ ni drugom Perkovićevom odvjetniku Richardu Beyeru, kao ni predstavniku državnog odvjetništva Lienhardu Weissu, jer za to, kako je rekao, sad nije vrijeme.

Image
Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL

Postupak je nastavljen čitanjem osmrtnica svjedoka koji su dali izjave tijekom istrage u prvom procesu, u kojem je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Među osmrtnicama su se našla i imena Ivice Račana, Milutina Baltića i Milke Planinc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći dan suđenja završen je čitanjem iskaza koje je nakon ubojstva svog oca dao u međuvremenu preminuli Damir Đureković.

Proces se nastavlja 4.studenog kada bi trebali biti saslušani policijski službenici i vještaci koji su bili na mjestu ubojstva Đurekovića u Wolfratshausenu pored Muenchena u srpnju 1983.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sindičić nije bio instruiran, teze obrane su neistinite'

Suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u petak očitovanjem predstavnika sutužiteljice na tvrdnje o nevjerodostojnosti mogućeg svjedoka optužbe Vinka Sindičića.

Markus Meissner, jedan od odvjetnika sutužiteljice ustvrdio je da su navodi obrane, koja je drugog dana suđenja u ponedjeljak pismenim putem od državnog odvjetništva zatražila očitovanje o navodima po kojima je Vinko Sindičić, glavni svjedok u prethodnom procesu u kojem je Krunoslav Prates zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića 2008. pred istim sudom osuđen na doživotnu kaznu i mogući svjedok u procesu protiv Mustača i Perkovića, za svjedočenje u jednom procesu početkom 70-ih godina od Njemačke obavještajne službe (BND) i Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka dobivao upute kako svjedočiti te za to bio novčano nagrađivan, neistiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Suđenje, Mustač, Perković


"Iz priloženih dokumenata ne proizlazi da bi navodi obrane bili istiniti", rekao je Meissner. On je primijetio kako nije moguće utvrditi vjerodostojnost dokumenata koje je obrana priložila kao dokaz svojoj tvrdnji da je Vinko Sindičić primao upute i financijska sredstva jer da isti dokument Službe državne sigurnosti (SDS) ogranak Rijeka, nije potpisan, nema pečata niti službeni broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također se ne može isključiti da je dokument istrgnut iz neke cjeline te je moguće da je cenzuriran", naveo je predstavnik sutužiteljice i udovice ubijenog Stjepana Đurekovića.

Odvjetnik Meissner je također ustvrdio kako iz dokaznih dokumenata ne proizlazi da je njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka Sindičiću plaćao odvjetnika, što je obrana protumačila kao financijsku nagradu, nego da je samo putem ovog ureda Sindičiću angažiran odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju izlaganja Meissner je zaključio kako "obrana nije iznijela bilo kakva saznanja" osim što je "potvrdila da je upravo SDS ‚Mišu‘ (kodno ime Vinka Sindičića) podmetnuo njemačkim tajnim službama kao SDS-ovog ‚dvostrukog agenta‘ i kao takvoga ga instruirao kako se treba ponašati u kontaktu s njemačkim službama u korist SDS-a".

Suđenje je započelo prošlog petka, a osuđeni su najavili da će se zasad braniti šutnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo