NEMINOVNE PROMJENE / Dijete vam je u pubertetu? Što napraviti i kako mu pristupiti?

Što kada se vaš tinejdžer pred vama pojavi s bubama u glavi? Riječ je o bubama koje su znak da se vaša djevojčica ili dječak pretvaraju u odraslu osobu. Oni su u pubertetu, a cijela obitelj u problemu. Što napraviti i kako pristupiti osjetljivom, često samovoljnom, ali pažnje željnom djetetu?

24.10.2014.
18:25
VOYO logo

Lucian ima 14. Godine u kojima bi ponekad najradije iskočio iz svoje kože. Njegova mama isto. Što se događa? Je li se to dijete potpuno promijenilo?

"Da i ne, ne znam. Ima tu nešto ali ne mogu staviti prst na to. Zna se da je tu nešto ali ne vidi se ništa", kaže Lucian Škriljevečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, zbog toga što mu sve češće idem na živce, sve jače. A ne zato što još uvijek imam osjećaj da je to moje malo dijete. Naravno ne smijem to reći", kaže njegova mama Biserka Škriljevečki Mijalić.

I čija je na koncu istina prava? Stručnjaci kažu obje. Dijete se pretvara u odraslu osobu. Ljubav prema mami nije manja, no potrebe su drukčije. I što napraviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju ga početi uzimati kao odraslu osobu, a istovremeno jasno je, budući da je još uvijek tinejdžer, pubertetlija, moraju mu postavljati određene zabrane, naredbe, granice", kaže psiholog i psihoterapeut IvanModrušan.

Lucianova mama našla je formulu zbog koje se odnos ispunjen zajedničkim trenucima i smijehom nastavio i sada kada je slatki dječak postao frajer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora postojati osjećaj ti si važan, ti si nam važna, nisi ti nama bilo tko. Ima jedan broj roditelja koji djetetu non stop govore nemoj si ti ništa umišljati. Ti nisi važna, tvoje mišljenje ne znači ništa. Ali to nije dobar pristup", kaže Modrušan. 

Moramo znati obrnuti stvari. Staviti se u kožu djece i priznati si da u njihovim godinama nismo bili ništa bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompromis i međusobno uvažavanje. Ravnomjeran omjer između izgovorenih da i ne... Na taj način tinejdžerske godine u kojima su neminovne promjene neće biti gorke, već slatke poput vaše četrnaestogodišnje bebice. Pardon dečki i cure - frajera ili frajerice.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo