Đuroković za RTL Danas / 'Na području grada Karlovca nedostaje 30 kilometara nasipa'

Nakon velike poplave u rujnu, Karlovac i njegova okolica ponovno su pod vodom. Sve je spremno bude li potrebna evakuacija stanovnika za Mostanja, do kojeg se može samo čamcem.

24.10.2014.
18:55
VOYO logo

Karlovcu opet prijete dvije od četiri rijeka - Korana i Kupa. Po tko zna koji put ove godine neki dijelovi grada plivaju pod vodom jer su obilne kiše podigle vodostaj spomenutih rijeka te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Sve je spremno bude li potrebna evakuacija stanovnika za Mostanja, do kojeg se može samo čamcem. 

Karlovac opet pod vodom, vodostaji rijeka ubrzano rastu!

Kakva je trenutna situacija te kada se očekuje vrhunac vodenog vala rekao nam je ZoranĐuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, koji je bio gost RTL-a Danas

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Linija prema Gornjem Mekušju je posve stabilna. Izvodimo radove, a dosad smo izveli gotovo 800 metara dodatnih nadvišenja i nasipa te ćemo dežurati cijele noći i raditi po potrebi. Nažalost, nije se moglo pomoći u prigradskim naseljima Mala Švarca, Mostanje i Logorište. U ovom trenutku razina rijeke Kupe u Karlovcu iznosi 800 cm i očekuje se daljni porast vodostaja od 20-ak centimetara tijekom noći. Nakon toga očekujemo stagnaciju vodostaja i od jutra početak opadanja vodostaja rijeke Kupe i Korane u Karlovcu", rekao je. 

U Karlovcu se trenutno radi privremeni zemljani nasip. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužne su kontrole, ojačanja. U slučaju podvira spremni smo reagirati. Imamo rasvjete, imamo ljude, vatrogasne postrojbe. Sa gradskim stožerom nastojali smo koordinirati pomoć ugroženim stanovnicima. Ono što možemo učiniti u odnosu na stradanja iz rujna to je da obranimo Gornje Mekušje. Nažalost, na području grada Karlovca nedostaje 30 kilometara nasipa. Treba još jako puno imovinsko-pravnih odnosa riješiti, uvjeta i opće koordinacije na razini Grada i drugih javnih službi Hrvatskih cesta. Dinamika ovih ekstremnih hidroloških prilika je tolika da nas sve upućuje na žurno djelovanje", rekao je Đuroković. 

Dodao je da je na području Mostanja i Logorišta ugroženo više stotina kuća, kojima se ne može pomoći putem privremenih nasipa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njima smo raspodijelili određeni broj vreća da se ljudima oko kuća pokuša smanjiti šteta. No, brojne kuće su pod vodom i nažalost po treći put ove godine imat će većih šteta", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo