treći put ove godine / Poplavljeno 700 kuća: 'Jedno smo obranili da bi drugo potopili'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Poplave uzrokovane obilnom kišom na karlovačkom području jenjavaju. Iako je poplavljeno oko 700 kuća i gospodarstava na nebranjenom području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i još nekoliko naselja, vodostaji su u padu. Građane je spasio i improvizirani nasip pored Gornjeg Mekušja.

25.10.2014.
18:00
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Nakon cjelonoćne borbe, privremeni nasip je izdržao. Nabujala Korana zaustavljena je nadomak karlovačkog naselja Gornje Mekušje. Mještani su spašeni od treće poplave ove godine.

800 metara zemljane linije strojevi Hrvatskih voda i karlovačke Vodoprivrede utvrđuju već treći dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasip je definitnivno ispunio funkciju. On je dobro raskvašen, sad više nema opasnoti, baza se širi. Sada sam već poprilično siguran da nema opasnosti od nekog prodora vode", kazao je inžinjer Hrvatskih voda Zoran Pavlović.

Te sreće nisu bili stanovnici drugih nebranjenih naselja - Mostanja, Logorišta i Male Švarče. Dok im službe opet prepumpavaju bazene iz dvorišta, ogorčenje u ovom susjedstvu raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo smo i žalosni jer nažalost neke službe ne odrađuju svoj posaoo. Evo, treći put, nadajmo se da se neće ponovit", rekla je Mandica Kjajić iz Mostanje.

Nakon maksimalnih vodostaja od 820 centimetara, Korana i Kupa od sinoć lagano padaju. Iako je nepogoda slabija od one rujanske, i ovog puta pod vodom je 700 kuća i gospodarstava. Gradonačelnik upozorava da Karlovac i dalje čeka trajno rješenje, prokop kanala Korana-Kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je klasična karlovačka priča. Jedno smo obranili da bi drugo potopili. To je zakon spojenih posuda. Svaki put vam je to 40-ak milijuna kuna privatne štete i 10 milijuna gradske. U ovom trenutku je to kastastrofa, ali kako je rasjeckana, mi ju ne možemo sazvati. Ovim putem apeliramo na državu da nas se sjeti", poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Interventne službe na nogama su vec treći dan, još jednom u službi stotina bespomoćnih Karlovčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni zaključuju da se Karlovac manje ili više uspješno obranio - do iduće obilnije kiše.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kupa i pritoci prijete naseljima u Sisačko-moslavačke županije

Porastom vodostaja rijeke Kupe i njezinih pritoka ponovo su ugrožena neka naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa se danas sastao županijski Stožer za zaštitu i spašavanje na kojem je rečeno da je stanje trenutačno pod kontrolom, ali su dogovorene mjere zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteža je situacija prošle noći bila na području Topuskog, gdje je poplavljeno četrnaest obiteljskih objekata. Međutim, svi su stanovnici i imovina zbrinuti. Teško je stanje i na području Gline, gdje se izlila rijeka Maja i poplavila središte grada. Prekapanjem ceste, rijeci je omogućeno da se vrati u svoje korito. Na području Pounja u općini Dvor situacija se normalizira, jer vodostaj Une opada.

"Otvoreno je pitanje Letovanića, gdje opasnost još nije prošla. Na tom je području još uvijek nužan angažman i lokalnog stanovništva, vatrogasaca i svih ostalih. Ove poplave nas nisu iznenadile, kao i poplave u rujnu ove godine. Mi smo ipak bili korak dva ispred vode, bez obzira što su ove ekstremne padaline učinile situaciju takvom da možda u dođe do porasta vodostaja i onih rječica za koje nismo mislili da je to moguće", rekao je obnašatelj dužnosti župana Zdenko Vahovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći je problem opskrba vodom u Glini jer je zbog odrona zemlje kod mjesta Solina oštećeno 150 metara magistralnog vodovoda.

Vahovec je izvijestio da je iz robnih rezervi krenula jedna cisterna kapaciteta 20.000 litara, koja će biti dopremljena na područje Gline. Također će grad Sisak solidarno pomoći gradu Glini sa sedam spremnika kapaciteta 1.000 litara. Iz robnih rezervi su zatražena rasvjetna tijela za područje općine Lekenik, gdje će se graditi zečji nasipi, rekao je Vahovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su nadležne službe u stanju pripravnosti, a u Stožeru ne očekuju veća iznenađenja i problemi zbog porasta vodostaja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo