rtl posjeduje dokumente / Na Bandićevim izmjenama GUP-a nalazi se potpis Anke Mrak Taritaš

Pred zagrebačkim gradonačelnikom i njegovim najbližim suradnicima peta je noć pritvora u Remetincu. Dok se zamjenice trude zamijeniti Milana Bandića u vođenju grada, a pristaše spremaju marš do zatvora, u javnost izlaze novi, doduše neslužbeni, podaci iz tajne istrage, pa se nakon pronalaska bunkera s umjetničkim slikama spominju i veći iznosi pronađenog keša. Istodobno, RTL je došao u posjed dokumenta o prvoj od više stotina izmjena GUP-a, na kojemu je i potpis aktualne ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš.

25.10.2014.
18:41
VOYO logo

Gradonačelnika Milana Bandića nema, ali za sve gradske događaje odsad su tu - njegove zamjenice. Čini se kako im je terenski posao u radnu subotu novi izazov.

"Ja sam navikla raditi možda malo više u uredu. Ovo je samo jedan malo drugačiji tip rada", kazala je zamjenica gradonačelnica Zagreba Sandra Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snalazimo se odlično. Znate kako ide, što vas više tlače to bolje radite", dodala je druga zamjenica Vesna Kusin.

One poručuju kako Gradska uprava i Holding funkcioniraju i bez gradonačelnika. No, Sandra Švaljek priznaje, bez konzultacija s Bandićem, ne može. Zato se sprema u Remetinec u posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam još išla, ali sigurno ću iskoristiti tu mogućnost. Gradonačelnik je član Skupštine Holdinga, kao takav suodlučje o pitanjima o kojima odlučuje Skupšina i sigurno je moja profesionalna dužnost važna za dobro funkcioniranje Grada Zagreba i Skupštine Holdinga da sam s njim u konzultacijama", istaknula je Švaljek.

"Trenutno ne kontaktiram s njim,  ali gospodin gradonačlenik Milan Bandić je jako dobro ustrojio Gradsku upravu i tu se zna tko drži visak, a tko miješa malter. Znači, svatko radi svoj posao", dodaje Kusin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što trenutačno rade Bandić i drugi okrivljenici u akciji Agram, skrivaju zidovi remetinečkog zatvora. Dok Bandićev odvjetnik ne želi pred kamere, neslužbeno se spominje da su prilikom pretresa stana, ureda i drugih prostora zagrebačkog gradonačelnika istražitelji pronašli 300 tisuća kuna. Kod šefa Holdinga, drugookrivljenog Slobodana Ljubičića navodno su prilikom uhićenja, dok je bio u autu s obitelji na granici sa Slovenijom, pronašli dolare u vrijednosti oko milijun kuna. Njegov odvjetnik ponavlja da nije bila riječ o bijegu.

"Ta teza sigurno otpada i nije nam nitko od službenih tijela ni prezentirao takvu mogućnost. To službeno nitko nije spomenuo", rekao je odvjetnik Slobodana Ljubičića Veljko Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se spominje prosvjedni mimohod građana koji će tako sutra izraziti podršku pritvorenom gradonačelniku. Od Gradske uprave marširat će preko cijelog grada, više od sedam kilometara do Remetinca. Očekuje se navodno nekoliko tisuća ljudi.

Osim pristaša, Bandića vjerojatno očekuje i proširenje istrage zbog različitih malverzacija u Gradskoj upravi. Među ranije istraživanima su i ilegalne izmjene generalnog urbanističkog plana. Sporni su takozvani tehnički ispravci, preko kojih se zapravo mijenjao GUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je u posjedu službene zabilješke iz 2003. u kojem je tadašnja pročelnica Zavoda za planiranje i razvoj grada, sadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš potpisala tekstualni ispravak u planu o odluci uređenja  projekta Savska-Vukovarska, odnosno Hoto poslovnog tornja.

Ministrica odgovara kako tu nema ništa sporno i svjedno tvrdi da u njezinu mandatu od 2003. do 2005. GUP nije mijenjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjera radi, to je kao da vam piše 280 umjesto 28 stupnjeva ili da piše Mrak Taritaš, a treba pisati samo Mrak. Dakle, riječ je bilo o takvoj tehničkoj ispravci, a takve tehničke ispravke su moguće", izjavila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Upravo su tehničke ispravke i jezična ujednačavanja, a bilo ih je više od dvije stotine, bile zaobilazni način na koji je mijenjan GUP. Mrak Taritaš tvrdi da su sporne samo izmjene nakon 2006. godine. Dakle, nakon njezina odlaska iz gradskog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz ispravak greški su se mijenjali planovi. Nešto što je bilo zeleno, postalo je stambeno. Nešto što je bilo visine 5+2, postalo je 5+8. Ja sam osobno nekoliko tumačenja na taj način pisala i potpisala. Zato i je sada ispitivanje GUP-a", dodala je.

Na potezu su istražitelji koji, navodno ispituju nove slučajeve pa su moguća, saznaje se, i nova uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo