ne žele se odreći profita / Banke poslale odbijenice, Franak savjetuje privatne tužbe

Kad je u srpnju Visoki trgovački sud donio pravomoćnu presudu da banke građanima trebaju vratiti preplaćeni iznos kamate, kreditni dužnici okupljeni u Udrugu Franak nadali su se brzom rješenju svojih problema. No, dosad nijedna od sedam banaka na koje se ta presuda odnosi nije pozitivno odgovorila na zahtjeve dužnika. Njih 1.270 dobilo je odbijenice. Mnogi se pitaju što učiniti kad se problem ne može riješiti mirnim putem. Udruga Franak savjetuje privatne tužbe.

25.10.2014.
19:04
VOYO logo

Ivan se nadao da će brzo dobiti povrat novca od rata stambneog kredita koje su sa 1.600 skočile na 2.800 kuna.

"Smatrao sam da će banka postupiti po prijedlogu što sam ga poslao za nagodbu za kamatu po toj pravomoćnoj presudi. Međutim, banka je odbila", pozalio se Ivan Sabo iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije jedini dobio odbijenicu. Takvih je 1.270 kreditnih dužnika kojima su rasle kamate i rate. Ali banke se teško odriču izdašne zarade.

"Imamo iskustvo da su banke sve odbile. Zato smo naparvi novi predložak koji isto savjetujemo da nakon toga prilože novi predložak", istaknuo je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ni to ne prođe, opcija je privatna tužba.

"Može biti individualna i kolektivna, ne u smislu kolektiva, nego da više tužitelja u jednoj tužbi. Mi savjetujemo da ne bude više od pet", poručila je odvjetnica Udruge Franak Sanja Hajnal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju mora biti riječ o istoj banci i nadležnosti suda u istom gradu. No problem je što je još uvijek riječ o manjini, pa banke kao da presudu ne shvaćaju ozbiljno.

Na temelju presude pravo na povrat preplaćene kamate ima stotinjak tisuća dužnika, ne samo u švicarcima, nego i eurima i kunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz privatnu tužbu, svatko od dužnika može besplatno podnijeti i optužni prijedlog protiv banaka. I tako ih kazniti za podizanja kamata.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo