oslobođeni split / Ivo Josipović: Franjo Tuđman bio je partizan

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako će učini sve da istina o partizanima i partizankama, Drugom svjetskom ratu, antifašizmu, predsjedniku Josipu Brozu Titu i drugim velikanima naše povijesti bude sačuvana. Uz to je podsjetio kako je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio partizan.

26.10.2014.
15:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je izjavio kako oni koji partizane proglašavaju zločincima ne čine dobro Hrvatskoj te je podsjetio kako je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio partizan.

„Oni koji hoće neku drugu Hrvatsku, Hrvatsku u kojoj se vraćaju Kevine jame, u kojoj se partizani proglašavaju zločincima, u kojoj se ne razumije povijest, ne čine dobro Hrvatskoj“, rekao je Josipović obraćajući se nazočnima na današnjoj svečanosti obilježavana 70. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma, održanoj u splitskom HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ću sve da istina o partizanima i partizankama, o Drugom svjetskom ratu, o antifašizmu, o predsjedniku Josipu Brozu Titu i drugim velikanima naše povijesti bude sačuvana“, rekao je, a na spominjanje Titova imena uslijedio je pljesak nazočnih.

„Podsjetit ću da je prvi hrvatski predsjednik bio partizan, podsjetit ću da je drugi hrvatski predsjednik Mesić bio i jest antifašist, a i ja sam antifašist i dijelim te vrijednosti“, kazao je Josipović. Dodao je kako te vrijednosti dijeli „i najveći dio Hrvatske“ te je poručio da dokle god bude na javnoj sceni, a i kada više ne bude na javnoj sceni, bit će skupa s onima koji dijele te vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Siguran sam da ova Hrvatska, u čijem Ustavu stoji antifašizam, antifašizam neće zaboraviti, kao što nikad neće zaboraviti ni Domovinski rat“, poručio je Josipović.

Po njegovim riječima, vrijednosti koje su pokazali partizani u Drugom svjetskom ratu, hrabrost, junaštvo, domoljublje i čovjekoljublje, pokazale su i kasnije generacije u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te generacije činile su isto što ste i vi učinili u Drugom svjetskom ratu, pokazali ste čast i hrabrost i obranili ste svoju domovinu Hrvatsku“, rekao je Josipović nazočnima među kojima je bilo i sudionika NOB-a.

"Ova Hrvatska satkana na Domovinskom ratu, na antifašizmu, na tim najboljim vrijednostima za oba pokreta, jest europska Hrvatska, napredna Hrvatska i moderna Hrvatska“, kazao je Josipović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partizani su, dodao je, pokazali i druge vrijednosti „da ljudi mogu biti zajedno na strani pravde, neovisno koje su vjere ili nacije i da mogu u najtežim uvjetima biti čovjek“.

Po Josipovićevim riječima, oslobođenje Splita ne bi bilo moguće bez partizana i partizanki koji su zaslužni da Split prije 70 godina bude jedan od najvećih slobodnih gradova u tada dijelom slobodnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je na svečanosti uručio priznanja kojima je odlikovao četvoricu za njihov doprinos antifašizmu. Redom Stjepana Radića, kako je obrazloženo, za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske a u prigodi 72-godišnjice ustanka naroda u Hrvastkoj i 68. obljetnice pobjede nad fašizmom, Josipović je dlikovao Lovru Reića. Redom Stjepana Radića za osobit doprinos antifašističkim temeljima RH a u prigodi 70. obljetnice oslobođenja Hrvatske i 69. obljetnice pobjede nad fašizmom odlikovan je Božidar Papić.

Redom Hrvatskog pletera za osobit doprinos antifašističkim temeljima RH u prigodi 70. obljentice oslobođenja Dalmacije i 69. obljetnice pobjede nad fašizmom odlikovani su Josip Milat i Stipe Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime odlikovanih zahvalio je nositelj partizanske spomenice Lovro Tadić, rekavši da se dvoumio hoće li uzeti to odlikovanje.

„Međutim, došlo mi je na um da je Tito jednoj brigadi dao ime braće Radić i to je povod da uzmem ovo odlikovanje, jer u ovoj Hrvatskoj ne bih htio uzeti neko drugo“, kazao je Reić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je zhvalio predsjedniku Josipoviću na tom odlikovanju rekavši da je Josipović imao „veliku hrabrost i još veću mudrost“ kada je nedavno u posjetio branitelje koji prosvjeduju u Zagrebu. "Ja ne bih izdržao ono i moje partizansko srce ne bi izdržalo“, dodao je Reić.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo