uskoro izmjene zakona / Dogovorili se: Vozila hitne pomoći ipak neće plaćati cestarinu

Image
Foto: RTL

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza pokrenut će izmjene Zakona o cestama kako bi se to izuzeće od plaćanja cestarine reguliralo zakonom.

28.10.2014.
15:53
RTL
VOYO logo

Vozila hitne pomoći i dalje će biti izuzeta od plaćanja cestarine na hrvatskim autocestama, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture to će definirati u izmjenema Zakona o cestama, zaključak je današnjeg sastanka u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM) na kojemu su sudjelovali predstavnici ministarstava zdravlja i pomorstva, prometa i infrastrukture te predstavnici Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb.

"Na sastanku smo izložili stručne probleme koje bi moglo prouzročiti zaustavljanje vozila hitne medicinske službe prilikom ulaska na autoceste koje su predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i veza uvažili. Donesena je odluka da će se nastaviti raditi kao i do sada, odnosno da vozila hitne medicinske službe neće biti zaustavljana i neće biti naplate prolaska autocestom jer mi spašavamo ljudske živote", izjavila je novinarima nakon sastanka ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza pokrenut će izmjene Zakona o cestama kako bi se to izuzeće od plaćanja cestarine reguliralo zakonom.

Ravnateljica HZHM-a ističe da je odluka o početku naplate cestarine za hitnu pomoć bila potaknuta ranijom odlukom kojom se željelo što šire uvesti ENC uređaje na autocestama, no plaćanje cestarine za hitnu pomoć iziskivalo bi velika novčana sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o velikim iznosima koji nisu planirani u sredstvima hitne medicine. Mislimo da kao djelatnost zaslužujemo izuzimanje od takve odluke jer se radi o pacijentima. Nas država plaća zato da radimo taj posao, a ne da novac ide na cestarinu", kazala je Grba Bujević.

Samo tijekom tri ljetna mjeseca hitna pomoć je na autocestama imala tisuću intervencija, podsjetila je Grba Bujević istaknuvši da je zadatak hitne službe prevesti pacijente s bilo kojeg mjesta nesreće do najbliže bolnice uz poštivanje tzv. zlatnog sata, unutar kojega pacijent treba biti bolnički zbrinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva su naša vozila opremljena GPS sustavom, jako se trudimo i mjerimo svako zbrinjavanje, pa sve što bi dovelo do produljenja tog vremena nismo mogli prihvatiti", napominje Grbe Bujević.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potvrdili su da rade na prijedlogu izmjene članka 88. Zakona o cestama, koji regulira iznimke od plaćanja naknade i cestarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intencija prijedloga izmjena zakona je da se u oslobađanje od plaćanja cestarine uključe i grupe vozila koje autocestu koriste u hitnim intervencijama, aktivnostima spašavanja života i imovine. Sadašnjim Zakonom o cestama plaćanja cestarine oslobođene su samo osobe s određenim postotkom tjelesnog oštećenja, dok to nije omogućeno vozilima hitne pomoći, vatrogasnim vozilima i dr.", priopćilo je Ministarstvo.

Višegodišnja praksa upravitelja autocestama bila je da se tim vozilima ne naplaćuje cestarina kad imaju uključene svjetlosne i zvučne signale, tzv. rotirke. No, zbog nedorečene zakonske regulative u tome je bilo puno zloporaba, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo