rebalansom raste deficit / RTL otkriva: U prosincu vjerojatno ipak neće biti većih plaća!

Vlada brusi zadnje detalje rebalansa proračuna. RTL doznaje da će treći put ove godine smanjiti projekciju o rastu BDP-a, priznati da nije uspjela srezati rashode te da je krivo planirala prihode pa će deficit biti veći veći za čak dvije milijarde kuna. Na sjednicu stižu i izmjene poreza na dohodak, koje će značiti veće plaće za više od milijun zaposlenih. Međutim, kako ekskluzivno doznajemo, povećanje plaća moglo bi ipak biti odgođeno do iza Nove godine.

29.10.2014.
18:39
VOYO logo

Premijer prema gore, ali državne financije - prema dolje. Zato prvog čovjeka Vlade muče velika očekivanja građana.

"Očekivanja ljudi su u svakom trenutku usmjerena prema Markovom trgu, Vladi, Banskim dvorima. Kad nema za plaće, a ima, ali teoretski - tko je odgovoran: Vlada! Kada pukne parket, tko je odgovoran? Vlada! Kad se oljusti tapeta, opet Vlada! Ne može Vlada biti odgovorna za sve", izjavio je danas premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali za katastrofalno stanje u državnoj blagajni i gospodarstvu,  nema tko drugi biti.

Vlada će sutra rebalansom priznati poraz i ponovo smanjiti procjenu rasta BDP-a. Prvo su tvrdili da će rasti za 1,3 posto, pa smanjili očekivanja na minimalan rast od 0,2 posto, pa na nulu. No, sada će rebalansom priznati kako će gospodarstvo pasti za 0,7 posto. Vladin optimist obećava da će bolje biti iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prihodnoj strani opčekujemo konačno rast s obzirom da projiciramo rast BDP-a u 2015. godini oko pola posto", kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Potpredsjednica Vlade ipak priznaje neuspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Deficit, ako slušate ministra financija, baš nije ostao pod kontrolom, ali mislim da je to možda pokazatelj svima nama da se jedino reformama mogu provesti uštede", naglasila je Milanka Opačić.

Reforme nisu provedene, pa je deficit s 13,6 milijarda skočio na čak 15, 6 milijarda. Rashodi za plaće probili su proračun za 500 milijuna kuna, za mirovine za 350 milijuna, za poplave oko 280 milijuna. Za potpredsjendika Vlade - prihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno deficit će biti veći, ali još uvijek u prihvatljivim okvirima, posebno ako se zna da smo iskontorlirali rashode", dodao je Grčić.

Međutim, činjenica je da se uštedjelo jako malo. Rupu u blagajni produbio je podbačaj prihoda za čak 2 milijarde kuna, a rashodi su smanjeni za samo pola milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijer priznaje da se trošilo više od planiranog, ali kaže kako je to opravdano.

"Koja je razlika između klijentelizma i čiste politike. Jesmo li zato što smo više od milijardu kuna više u nepune tri godine odvojili za indeksaciju mirovina, klijentelisti ili vodimo jasnu politiku? Ovo drugo, ovo drugo je na stvari", obrazložio je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je na stvari kad je riječ o obećanom smanjenju poreza na dohodak? Premijer je obećavao rast plaća već ove godine.

Iako sutra Vlada raspravlja o poreznom paketu, sad se iz Banskih dvora neslužbeno može čuti da se rast plaća odgađa za nagodinu iz tehničkih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike