BDP pada za 0,7 posto / Lalovac potvrdio: Veće plaće tek od 1. siječnja sljedeće godine

'Tu je i povećanje plaća za sve od 1.1. iduće godine? Zašto, iako je intencija vlade bila što prije? Zato što bi lokalni proračuni morali ići u 576 rebalansa proračuna, radimo to da nema toliko rebalansa, a i da se poduzetnici mogu pripremiti', pojasnio je Lalovac.

30.10.2014.
8:05
VOYO logo

Ministri na današnjoj sjednici Vlade raspravljaju o rebalansu proračuna te porezima na dohodak i štednju. Što se tiče BDP-a projekcije  rasta su minus 0,7 posto što je, kako je kazao ministar financija Boris Lalovac, na razini projekcija koje daju međunarodne institucije. Kao što je RTL otkrio dan ranije, Lalovac je potvrdio kako povećanje plaća za veliku većinu radnika slijedi tek od 1. siječnja iduće godine.

Povećava se kvota zapošljavanje osoba s invaliditetom

Image
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekao je kako Hrvatska proširuje obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i na realni sektor. 

"Od 1. siječnja svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika moraju zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom. Poslodavci koji ne ispune kvotu morat će plaćati naknadu od 30% minimalne plaće za svaku osobu s invaliditetom koju nisu zaposlili", kazao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić: Više od milijun građana imat će veće prihode u 2015.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


"Ovdje je riječ o ozbiljnoj reformi poreznog sustava", rekao je potpredsjednik Vlade BrankoGrčić te dodao kako svaka reforma košta.

"U pripremi smo cijelog paketa mjera za kompenzaciju troškova koje će imati lokalna samouprava ovom reformom. Pola će troškova snositi država, a pola lokalna samouprava", kazao je Grčić.

"Povećavamo kupovnu moć naših građana. Više od milijun naših građana imat će veće prihode u 2015.", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Novac koji se čuva, a ne ulaže nije koristan novac

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Premijer ZoranMilanović pojasio je razloge uvođenja poreza na štednju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marginalna stopa poreza na dohodak od 40 posto ostaje na veće prihode i dalje je jedna od najviših u Europi i počinje se primnjevati na srednji sloj. Tu smo i dalje porezno opterećeno gospodarstvo, poukušali smo to ublažiti. To nisu radikalne promjene. Ono što nam predstavlja problem je deflacija. Nema inflacije, a mala inflacija je poželjna i daje vjetar u leđa. Deflacija destimulira ljude da ulažu. To ljude motivira da novac čuvaju, a novac koji se čuva i ne ulaže nije koristan novac. I zato želimo ljude potaknuti da više ulažu i zato smo uveli porez na štednju koji je manji nego u Europi", rekao je premijer Milanović.

"Proračunske rupe zakrpat će se novim zaduživanjem, većim od 10 milijardi kuna. Tri milijarde zadužit će se država do kraja godine prodajom obveznica radi pokrivanja manjka u proračunu, a još više od sedam milijardi početkom godine radi refinanciranja dospjelog duga".

"Novac koji se čuva, a ne ulaže nije koristan novac", rekao je Milanović i dodao da su zbog gospodarske aktivnosti uveli porez na štednju, kako se novac ne bi držao "u ormaru".

Veće plaće tek od 1. siječnja sljedeće godine

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Jedna od bitnih novina u rebalansu državnog proračuna je odgovornost za plaćanje PDV-a, precizira se kada netko tko ne plati jedan drugom da on može biti jamac kad nije izvršio plaćanja. Ako su veliki poduzetnici koristili pretporez, a nisu platili malom poduzetniku, onda porezna ide u ovrhu, ovo se unosi u rokove plaćanja

"Svi ti poduzetnici će morati poreznoj slati obavijesti od koga nisu naplatili poreze, i to preko e-porezne vodimo onda evidenciju i nadziremo bolje sustav", izjavio je Lalovac.

"Tu je i povećanje plaća za sve od 1.1. iduće godine? Zašto, iako je intencija vlade bila što prije? Zato što bi lokalni proračuni morali ići u 576 rebalansa proračuna, radimo to da nema toliko rebalansa, a i da se poduzetnici mogu pripremiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalovac potvrdio: BDP pada za 0,7 posto!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na početku sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac predstavio je rebalans proračuna. Što se tiče BDP-a projekcije rasta su minus 0,7 posto što je, kako je rekao ministar, na razini projekcija koje daju međunarodne institucije.

"Europska komisija predviđala je -0,6%, Narodna banka -0,6%, MMF -0,8%. Znači mi smo tu u realnim projekcijama za 2014. godinu", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako su kroz ovaj rebalans osigurana su najugroženije kategorije - plaće, mirovine, socijala.

Lalovac je dodao da imamo i troškove sanacije šteta uzrokovanih poplavama.

"Jedan dio troškova sanacije ćemo imati i u 2015. godini", kazao je.

"Kroz rebalans proračuna su osigurane plaće, mirovine i socijalna davanja. Najugroženiji dijelovi građana neće osjetiti rezanje", rekao je ministar.

"Deficit će biti 4,8 posto, a ukupna centralna država deficit iznosi oko 5 posto. Nešto manje nego u 2013. godini", zaključuje Lalovac koji je potom predstavio i mini poreznu reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućava se plaćanje PDV-a prema naplaćenoj realizaciji kod onih kojima imaju prihode manje od 3 milijuna kuna".

Deficit proračuna povećan za dvije milijarde kuna

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna za 2014. kojim se prihodi državnog proračuna smanjuju za 2,6 milijardi kuna, dok se rashodi smanjuju za 544 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi državnog proračuna smanjeni su tako ovim rebalansom sa 117,1 milijardi kuna na 114,5 milijardi kuna, a rashodi sa 130,6 milijardi kuna, na 130,1 milijardu kuna.

Tako bi deficit proračuna iznosio 15,6 milijardi kuna, što je dvije milijarde kuna više nego je bilo predviđeno rebalansom iz ožujka, odnosno iznosio bi oko 5 posto BDP-a na razni središnje države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada smanjuje i projekciju gospodarskog rasta na minus 0,7 posto zbog intenziviranja negativnih makroekonomskih kretanja u zemlji.

"Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, sve isplate za najosjetljivije skupine stanovništva će se nastaviti", istaknuo je ministar financija BorisLalovac, predstavljajući prijedlog rebalansa proračuna. Dodao je da je u uvjetima nominalnog pada BDP-a i ostvarenje proračunskih prihoda znatno je slabije od očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najznačajnija smanjenja prihoda u odnosu na prethodni plan očekuju se kod poreza na dodanu vrijednosti, 1,3 milijarde kuna, poreza na dobit, 259 milijuna kuna, te doprinosa 238 milijuna kuna.

S druge strane, znatno bolji rezultati od plana očekuju se kod posebnih poreza i trošarina, 756 milijuna kuna. Očekuje se i značajno smanjenje prihoda od pomoći prvenstveno zbog slabijeg povlačenja fondova EU, 1,2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga bi proračunski prihodi u 2014. godini trebali iznositi 114,5 milijardi kuna, što je za 2,6 milijardi kuna manje od prethodno očekivanih.

Izmjenama i dopunama državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2014. godinu ukupni rashodi smanjuju se za 544 milijuna kuna i iznose 130,1 milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenja se planiraju na većini proračunskih kategorija od čega preko 1 milijarde kuna na rashodima poslovanja te gotovo pola milijarde kuna na rashodima za nabavu nefinancijske imovine. Istodobno, povećani su rashodi za zaposlene, 332 milijuna kuna, naknade građanima i kućanstvima, 579 milijuna kuna, te materijalni rashodi, 48 milijuna kuna.

Proračunski trošak sanacije šteta uzrokovanih poplavama iznosi 279 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat smanjenja prihoda i povećanja rashoda je povećanje manjka državnog proračuna koji će iznositi 15,6 milijardi kuna, što je za 2 milijarde kuna više od prethodnog plana. S obzirom na predložena smanjenja manjka izvanproračunskih korisnika, ukupni manjak opće države iznosit će 16,4 milijarde kuna ili 5 posto BDP-a.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo