Prvo smjene pa onda razgovor / 'Neka odrede datum pa će upoznati tu 'šačicu ljudi' ovdje na Markovu trgu!'

Nešto iza podneva branitelji su došli u Hrvatski sabor. Nakon uvodnih riječi isti su napustili rekavši predsjedniku Sabora Josipu Leki da prije ikakvog razgovora zahtijevaju ostavke ministra Matića, njegove zamjenice i pomoćnika.

30.10.2014.
12:25
VOYO logo

Došavši u Hrvatski sabor, branitelji su na sastanku s predsjednikom Josipom Lekom ponovili svoj nepopustljiv stav: prije ikakvog razgovora i donošenja Ustavnog zakona o pravima branitelja, zahtijevaju ostavke ministra Predraga Matića, zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Matićev odgovor: Neću dati ostavku!

Leko je izrazio žaljenje da njegov pokušaj i pokušaj ljudi iz Sabora za otvaranje dijaloga o hrvatskim braniteljima nije urodio plodom. Dodao je da će ipak probati nastaviti dijalog te će inzistirati da branitelji specificiraju što sada nije dobro u zakonu, što se još treba nadograditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški pročitao je nakon izlaska iz Hrvatskog sabora, gdje su se predstavnici prosvjednika zadržali jedva petnaestak minuta, proglas u kojem ističu da neće nastaviti razgovore o donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja dok se ne ispuni zahtjev za smjenama ministra Matića i njegove zamjenice i pomoćnika, što su okupljeni branitelji popratili pljeskom.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Branitelji u Saboru

Glogoški je na Markovom trgu pozvao premijera Zorana Milanovića, predsjednika Republike Ivu Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leku da odrede datum i vrijeme kada će, kako je rekao, "šačica ljudi" doći na Trg sv. Marka i Trg bana Josipa Jelačića kako bi im pokazala njihovu snagu i zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njima je odluka. Početkom idućeg tjedna očekujemo da se predsjednici Vlade, Sabora i Republike očituju o našim zahtjevima", rekao je Glogoški braniteljima koji su se nakon toga ponovno uputili ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici.

Okrugli stol na kojem se u Saboru danas trebalo raspravljati o braniteljskim pravima potrajao je svega petnaestak minuta jer su nakon uvodnih riječi Leke i Glogoškog predstavnici branitelja napustili skup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Branitelji u Saboru

Inače, nešto iza podneva povorka s oko 800 hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja došla je pred Hrvatski sabor.

Na Markov trg, koji su osiguravale jake policijske snage, branitelji su došli noseći sliku tragično preminule braniteljice Nevenke Topalušić, državne zastave i zastave gardijskih brigada, te transparente s porukama "100 posto za Hrvatsku" i "Uvijek vjerni Bogu i domovini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratni vojni invalidi i branitelji već jedanaesti dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici tražeći ostavke ministra Matića i najbližih mu suradnika, kao i donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Predsjednik Sabora posjetio ih je u nedjelju te ih pozvao da svoje probleme rješavaju u institucijama hrvatske države i da okrugli stol održe u Saboru kao predstavničkom tijelu svih hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Branitelji krenuli put Sabora

Osim prosvjednika Leko je na okrugli stol pozvao predstavnike saborskih klubova i resornog Odbora za ratne veterane. O održavanju skupa obaviješteni su Ministarstvo branitelja, Vlada i Ured Predsjednika Republike.

Prosvjednici su u 11 sati u povorci krenuli iz Savske ulice put Hrvatskog sabora preko Ilice, te Radićevom ulicom preko Kamenitih vrata do Trga sv. Marka gdje su ih pljeskom dočekali neki zastupnici Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su glasno uzvikivali "Hrvatska, Hrvatska", a dok su prolazili Ilicom pjevali su budnice "Zovi samo zovi" i "U boj, u boj, za narod svoj" popraćeni sporadičnim pljeskom građana, te uzvikivali "Tražimo ostavku".

Pred Saborom se novinarima kratko obratio jedan od vođa prosvjeda, predsjednik Zbora veterana gardijskih brigada Ante Deur istaknuvši da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je poručio premijeru Zoranu Milanoviću, koji ih je pozvao da svoje probleme rješavaju u državnim institucijama, a ne na ulici - "Zorane, mi smo tu".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo