RTL ekskluzivno otkriva / EU ukinula sankcije obitelji Milošević, članica Hrvatska nije rekla ni riječ

RTL ekskluzivno otkriva skandalozni nemar hrvatske diplomacije! Prije dva dana Europska unija je objavila da se ukidaju 14 godina stare sankcije obitelji srpskog ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Ta vijest čak i u Srbiji je izazavala komentare kako se zločin isplati, ali u Hrvatskoj, žrtvi agresije, prošla je bez obrazloženja kako je glasala Hrvatska - članica Europske unije.

30.10.2014.
19:00
VOYO logo

Obitelj vođe agresorskog režima u Srbiji više nije pod europskim sankcijama. S odlukom kojom Bruxelles olakšava život supruzi Slobodana Miloševića, Miri Marković, djeci Marku i Mariji i nekim članova njegova režima, složila se i Hrvatska.

"S obzirom da su tri osobe s te liste umrle, a ostale koje su na toj listi nisu ili ne žive više u Europskoj uniji, niti u njoj imaju ikakvu imovinu,  unutar europske diplomacije se stvorio konsenzus temeljem prijedloga Komisije, da više nema potrebe održavati takvu listu i da se ona ugasi", kaže zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović.

Sankcije su, kako naglašavaju na Zrinjevcu, skinute jer je procijenjeno da Miloševićeva obitelj više nije prijetnja konsolidaciji demokracije u Srbiji. No, u HDZ-u kažu - Hrvatska je trebala tražiti učinke ovih sankcija.

"Što se tom mjerom postiglo u proteklih 14 godina? Jesu li se novci, ili sredstva koja su bila zamrznuta, vratila u budžet Srbije ili nekom drugom? I ujedno objasniti hrvatskoj javnosti da se takva mjera donosi, a ne pustiti je pismenom procedurom pa tek kad je procurila u agencijskoj vijesti sa Vijeća za okoliš, objašnjavati o čemu se radi", kaže zastupnik u Europskom parlamentu, HDZ-ov Andrej Plenković.

O bogatstvu koje su Miloševići stekli u godinama na vlasti, mnogo se spekuliralo. A prema nekim tvrdnjama, kretalo se između četiri i čak 14 milijardi dolara. Miloševićeva supruga danas tvrdi da u Moskvi živi samo od svoje mirovine. No, odluka Bruxellesa šok je izazvala i u Srbiji.

"Jedino što se može kao stvarni zaključak svega ovoga izvesti jest da se zločin isplati, i to u političkom, ali prije svega u materijalnom smislu. Cijelom svijetu je jasno da ste vi glavni naredbodavac tih zločina, ali onda svi ti novce koje ste opljačkali, ostaju onima koji su to radili. I to je poražavajući zaključak", kaže bivši potpredsjednik srpske vlade, Žarko Korać.

U Bruxellesu potvrđuju da je odluka o ukidanju sankcija donesena bez rasprave.

"To je bila odluka koje su zemlje članice donijele suglasno, dakle, sve su se morale složiti s tom odlukom. To je bio rezultat duže analize i odluka je donesena jer nije više smatrana relevantnom zbog aktualnog stanja u odnosima između EU i Srbije", kaže glasnogovornica Visoke predstavnice EU za vanjsku politiku, Maja Kocijančić.

A baš u ovom trenutku, kažu u oporbi, Srbija na jedan način Uniji i prkosi.

"Trenutno Europska unija provodi restriktivne mjere prema Rusiji, a Srbija, koja pregovara o članstvu, se njima ne pridružuje, nego uz crveni tepih prima ruskog predsjednika prije samo nekoliko dana", kaže Plenković.

Srbija će jednog dana ući u Europsku uniju, a zamjenik ministrice Pusić kaže da će se onda eventualno rješavati taj problem.

"U ovom trenutku je u svim državama članicama procijenjeno da za tim više nije bilo potrebe", kaže Klisović.

Ostaje činjenica da Hrvatska ponovno nije u vanjskoj politici imala stav, iz nebrige ili iz neznanja, jer nije iskoristila nikakav instrument kako bi o ovako osjetljivoj temi izrazila svoju poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo