prva pravomoćna presuda / Zbog preplaćenog kredita u 'švicarcima' banka mu mora vratiti 20.000 kuna

Na Županijskom sudu u Splitu donesena je prva pravomoćna presuda za preplaćene kamate u korist privatne osobe. Takvu odluku sud je donio na temelju presude Visokog trgovačkog suda u slučaju Franak. Ovakav razvoj situacije daje dodatnu nadu dužnicima u povrat preplaćenih kamata.

30.10.2014.
19:20
VOYO logo

Mirko Mastilović iz Rovinja u rukama drži prvu privatnu pravomoćnu presudu protiv banaka. Tužio je Splitsku banku zbog povećanja kamata bez obrazloženja.

"Mislim da nam još u odnosu na 'švicarac' predstoji borba. Mislim da je ovo jedna dobivena bitka, ali rat je još pred nama",

Mastilović je 2005. preuzeo kredit u iznosu nešto većem od 140 tisuća kuna po kamati od 6,88%. Tijekom sljedeće tri godine kamata je rasla. 2009. zaustavila se na 10,40%. Kredit je otplatio 2012. na iznos od 192 tisuće kn. Preplatio je oko 20.000 kuna.

"Sud je utvrdio ništavost predmetne ugovorne odredbe iz načela povrede savjestnosti i poštenja. To se misli, prije svega, da je banka bila dužna prilikom potpisa upoznati korisnika s mogućnošću promjene kamatne stope, a ne da na ovako jednostran način mijenja kamatnu stopu kako god hoće i želi", kaže Mastilovićev odvjetnik, Davor Radić.

Županijski sud u Splitu u donošenju odluke poslužio se presudama Visokog trgovačkog suda u Zagrebu i Europskog suda pravde.

"Odluke iz tih presuda su u svakom slučaju temelj za donošenje presude Županijskog suda u Splitu", kaže glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Neven Cambi.  

I to ostalim dužnicima koji su preplatili kamate daje nadu u njihov povrat.

"Ja sam siguran da će svi sudovi presuđivati u ovakvim slučajevima u korist dužnika. I to su sada otvorena vrata za recimo sto tisuća dužnika, da podignu tužbe i povrate preplaćeni novac natrag", kaže osnivač Udruge Franak, Goran Aleksić.

Prije toga čeka se odgovor banaka, a Splitska banka ga je već pripremila.

"Protiv predmetne presude, kao i protiv presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Banka je uložila reviziju", stoji u priopćenju Splitske banke.

Bez obzira na reviziju, Mirko Mastilović sada može ponovno tužiti banku da se utvrdi točan iznos i povrat preplaćenih kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike