potpisan sporazum / Spriječen plinski rat Kijeva i Moskve?

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ugovor predviđa cijenu od 385 dolara za tisuću prostornih metara plina za čitavo trajanje ugovora koji vrijedi od studenoga do kraja ožujka 2015. Plin će se plaćati unaprijed za svaki sljedeći mjesec.

31.10.2014.
8:34
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Europska unija pomoći će u provedbi sporazuma potpisanog noću na petak u Bruxellesu kojim je privremeno riješen plinski sukob između Kijeva i Moskve, rekli su francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, a povjerenik za energetiku Guenther Oettinger nazvao ga je prvim znakom popuštanja napetosti između Rusije i Ukrajine.

Sporazum koji će vrijediti do ožujka 2015., potpisali su ruski i ukrajinski ministri energetike Aleksandar Novak i Jurij Prodan te europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po priopćenju Elizejske palače, Hollande i Merkel razgovarali su tijekom večeri s predsjednicima Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom. Četvero dužnosnika "pozdravilo je zaključke pregovora vođenih uz posredovanje EU-a".

"Predsjednik Republike i njemačka kancelarka naglasili su da će EU odigrati svoju ulogu udruživanjem s partnerima (SAD, članice G7, MMF) radi olakšavanja provedbe sklopljena dogovora", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci će dug od 3,1 milijarde dolara platiti u dva obroka, prvi odmah, a drugi do konca godine.

Plinski sporazum između Rusije i Ukrajine je "možda prvi znak olakšavanja napetosti između dviju zemalja", rekao je Oettinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina se obvezala preostali dug od 1,65 milijarda dolara podmiriti do kraja godine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ugovor predviđa cijenu od 385 dolara za tisuću prostornih metara plina za čitavo trajanje ugovora koji vrijedi od studenoga do kraja ožujka 2015. Plin će se plaćati unaprijed za svaki sljedeći mjesec. Kijev bezuvjetno želi jamstvo da se cijena neće mijenjati za vrijeme važenja ugovora. Ukrajina, kojoj će trebati 4 milijarde prostornih metara, dobila je to jamstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski plinski div Gazprom pozdravio je u petak 'kompromis' postignut u četvrtak u Bruxellesu između Ukrajine, Europske unije i Rusije o isporuci ruskog plina Kijevu, podsjećajući da se radi o 'jasnoj poruci' Ukrajincima o obvezi plaćanja dugova.

"To je kompromis, a Gazprom je pokazao dovoljno fleksibilnosti da učini taj sporazum mogućim. Gazprom jest i uvijek će biti pouzdan opskrbljivač plina za Europu", priopćio je glasnogovornik ruskog plinskog diva Sergej Kuprjanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum šalje i jasnu poruku da se potpisani ugovori moraju poštivati, a obveze plaćanja zadovoljiti", nastavio je on. "To je, uz malo sreće, početak novog konstruktivnijeg poglavlja plinskih odnosa između EU, Rusije i Ukrajine".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo