tragedija u pustinji / Srušila se turistička svemirska letjelica, jedna osoba poginula

Image
Foto: Twitter

Tijekom testnog leta svemirska letjelica Virgin Galactica SpaceShipTwo srušila se sjeveroistočno od Los Angelesa. Jedna osoba je poginula, a druga je teško ozlijeđena.

31.10.2014.
20:56
Twitter
VOYO logo

U padu svemirskog broda SpaceShipTwo u petak koji je za milijardera Richarda Bransona bio znak nade da će svemir postati dostupan široj javnosti, jedan je pilot poginuo, a jedan je teško ozlijeđen.

To je druga svemirska nesreća u tjedan dana, nakon eksplozije rakete Antaresa koja je hranu i opremu trebala dopremiti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), svjedočeći o opasnostima povezanim s istraživanjem svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna osoba je izgubila život a jedna je teško ozlijeđena i prevezena je u obližnju ustanovu", rekao je za AFP policijski narednik Singer iz kalifornijske prometne policije.

U svemirskom brodu SpaceShipTwo bila su dva pilota, a mogao je primiti šest putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virgin Galactic, tvrtka u sastavu poslovnog carstva Richarda Bransona, nije još izvijestila o sudbini dvojice pilota, ali je nesreću komentirala na društvenoj mreži Twitteru.

"Partner Virgin Galactica, tvrtka Scaled Composites, izvodila je probni let SpaceShipTwo" a zrakoplov nazvan "WhiteKnightTwo" (Bijeli vitez 2) koji ga je nosio na svojim krilima "sigurno se prizemljio", ističe Virgin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Detaljno ćemo surađivati s nadležnim vlastima kako bismo utvrdili uzrok nesreće", zaključila je svemirska agencija.

SpaceShipTwo je komercijalna inačica prvog privatnog broda SpaceShipOne koji je 2004. dosegnuo granicu svemira i danas je dio stalnog postava nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine ljudi već su rezervirale mjesto za suborbitalni let u trajanju od nekoliko minuta u bestežinskom stanju u brodu SpaceShipTwo, plativši predujam na iznos od 200.000 dolara koliko stoji karta, poput američkog glumca Ashtona Kutchera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo