krenuli u diplomatsku ofenzivu / SAD zabrinut zbog MOL-a: Hoće li dionice INA-e prodati Rusima?

Image

Američki dužnosnici zabrinuti su jer bi mađarska tvrtka MOL mogla prodati svojih 49 posto udjela u Ini ruskoj kompaniji, moguće Gazpromu. Mađarska država ima 24,7 posto udjela u MOL-u.

1.11.2014.
12:24
VOYO logo

SAD provodi diplomatsku ofenzivu kako bi zaustavila Mađarsku u mogućoj nakani da proda Rusiji udio u hrvatskoj energetskoj kompaniji Ini, što predstavlja, po mišljenju zapadnih sila, opasan zaokret Budimpešte prema orbiti Moskve, piše u subotu agencija Reuters.

Američka vlada već je poduzela jako neuobičajen korak stavivši na crnu listu onih kojima je zabranjen ulazak u SAD šest osoba povezanih s vladom u Mađarskoj, saveznici NATO-a i članici Europske unije, koje optužuje za umiješanost u korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici kažu da je taj korak rezultat rastuće ljutnje na mađarskog premijera Viktora Orbana koji je natjerao suce na odlazak u mirovinu, uveo velike namete stranim bankama, a ovoga tjedna izazvao i masovne prosvjede zbog svog prijedloga o uvođenja poreza na internetski promet od čega je ipak odustao.

Međutim, Washington posebno brine sve veća bliskost Mađarske i Kremlja po pitanju energetike što bi moglo potkopati zapadne napore u svrhu izolacije ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegove intervencije u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska je u rujnu prestala isporučivati svoj prirodni plin Ukrajini i nije podržala napore EU-a da se pomogne Kijevu suočenom s ruskom energetskom blokadom, a također se ponovno obvezala na izgradnju ruskog plinovoda Južni tok kojemu se protive SAD i EU.

Američki dužnosnici sada su zabrinuti jer bi mađarska tvrtka MOL mogla prodati svojih 49 posto udjela u Ini ruskoj kompaniji, moguće Gazpromu. Mađarska država ima 24,7 posto udjela u MOL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik State Departmenta zadužen za energetsku sigurnost zatražio je od američkog senatora koji je putovao Europom da posjeti Hrvatsku prošlog vikenda i da lobira u vladi RH po tom pitanju, navodi Reuters.

Ranije ovoga mjeseca dužnosnik State Departmenta Amos J. Hochstein sastao se u Washingtonu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom s kojim je, među ostalim, razgovarao o udjelu MOL-a u Ini, Južnom toku i isporuci mađarskog plina Ukrajini. Po riječima anonimnog dužnosnika State Departmenta, to je bio "produktivan sastanak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni dužnosnici u regiji potvrdili su da je SAD zabrinut zbog moguće prodaje ruskom plinskom divu Gazpromu, koji je pod kontrolom Kremlja. To bi omogućilo toj ruskoj tvrtki strateško uporište u Europskoj uniji koja je već najveći kupac prirodnog plina.

Chris Murphy, američki senator koji je lobirao u u hrvatskoj vladi na zahtjev Washingtona, rekao je da Gazprom ne taji da bi želio kupiti udio u Ini, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislili smo da bi bila dobra ideja da svratim i sastanem se s premijerom i predsjednikom kako bi ponovio važnost tog pitanja", rekao je Murphy govoreći o svom posjetu Zagrebu.

Kupac 49 posto MOL-ovog udjela također bi mogao doći u posjed otprilike pet posto dionica Ine na Zagrebačkoj burzi kako bi dobio potpunu kontrolu u toj hrvatskoj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor u Gazpromu je rekao da je bilo razgovora u ožujku koji se tiču Hrvatske, Gazprom Njefta i ruske naftne tvrtke u državnom vlasništvu Rosnjefta, ali da se otada ništa nije dogodilo.

Mađarski MOL, koji je u sporu s Hrvatskom oko upravljanja Inom, priopćio je da je "prodaja udjela u Ini valjana opcija" te da neće otkriti detalje o potencijalnim kupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo