suspendirao zakon / Separatisti optužili Porošenka za kršenje mirovnog sporazuma

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Porošenko, koji je optužio pobunjenike da su održavanjem izbora u nedjelju prekršili dogovor iz Minska u utorak je kazao kako želi da parlament ukine zakon kojim se istočnim regijama nudi "poseban status".

5.11.2014.
12:29
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Proruski separatistički vođe u istočnoj Ukrajini u srijedu su optužili predsjednika Petra Porošenka da je prekršio mirovni sporazum odlučivši suspendirati zakon kojim se njihovim regijama daje 'poseban status' te su dali na znanje da to ne namjeravaju prihvatiti.

Predstavnici samoproglašenih narodnih republika Doneck i Luhansk u donbaskoj regiji smatraju da takva odluka potkopava dogovor postignut 5. rujna u bjeloruskome glavnom gradu Minsku, u skladu s kojim je na istoku Ukrajine na snagu stupilo primirje.

Porošenko, koji je optužio pobunjenike da su održavanjem izbora u nedjelju prekršili dogovor iz Minska u utorak je kazao kako želi da parlament ukine zakon kojim se istočnim regijama nudi 'poseban status'.

U skladu sa zakonom Doneck i Luhansk dobivaju ograničena prava na samoupravu te amnestiju za separatističke borce. "Odluka Kijeva da ukine poseban status za regije u Donbasu na ozbiljan način nanosi štetu mirovnom procesu iz Minska", stoji u zajedničkom priopćenju proruskih separatista te se dodaje da su spremni na ponovne pregovore o dogovoru iz Minska čiji je cilj pomoći da se okonča sukob u istočnoj Ukrajini u kojemu je od separatističke pobune protiv kijevskih vlasti od polovine travnja smrtno stradalo više od 4000 ljudi.

Porošenko je rekao da nedjeljno glasanje krši odredbe plana koji je trebao okončati rat u kojem je poginulo više od četiri tisuće ljudi, te da će novoosnovane vojne postrojbe poslati na istok u obranu niza gradova od moguće nove pobunjeničke ofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo