EKSKLUZIVNO doznajemo / Gotovo 294.000 građana moglo bi ostati bez prebivališta i osobne!

Manje od dva mjeseca je do isteka roka i nešto više od dva mjeseca do izbora, a trenutačno gotovo 300 tisuća hrvatskih državljana nema reguliran status o prebivalištu!

5.11.2014.
18:35
VOYO logo

Iako je datumom još uvijek važeća, osobna iskaznica od kraja prosinca više neće vrijediti ako na njoj nema oznake kućnog broja.

Prema podacima MUP-a koje je RTL ekskluzivno dobio gotovo 300.000 hrvatskih građana moglo bi do kraja godine izgubiti prebivalište.

Među njima 44.157 osoba ima prijavljeno prebivalište na adresi s kućnim brojem 0 ili b.b., 121.976 ima osobne iskaznice čiji je rok važenja istekao dva tjedna prije stupanja na snagu Zakona o prebivalištu, a 119.382 osoba do sada uopće nisu zatražili izdavanje osobne iskaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je još 8.338 osoba kojima je osobna iskaznica poništena prije 29. prosinca 2012. godine ili je evidentirana kao nevažeća.

Iako se rok za reguliranje statusa prebivališta produživao čak dva puta upravo zbog građana koji žive u inozemstvu, za HDZ to je politička odluka koja dolazi uoči predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno će neki pokušati sve napraviti da eliminiraju one koji neće glasati za njih i mislim da se to u nikojem slučaju ne bi smjelo dogoditi. Ako se izbori odrede prije tog datuma onda bi se odredba o primjeni tog zakona trebala primijeniti iz drugog kruga predsjedničkih izbora", izjavio je Ivan Šuker (HDZ). 

No, ministar uprave tvrdi da problema neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državljani RH u birački popis se stavljaju prema mjestu prebivališta, a oni koji nemaju prebivalište ili nemaju prebivalište u RH nalaze se na posebnom popisu tzv. dijaspori", izjavio je ArsenBauk

Onaj tko nema prebivalište nije ni na popisu birača. A vremena za reguliranje statusa - sve je manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo