Hrvatska na europskom dnu / Što za Hrvate znači 'biti najgori' u Europskoj uniji?

Hrvatska na europskom dnu, a premijer i ministar financija i drugi dan bez ikakvog komentara na negativne prognoze Europske komisije koja nam predviđa najgori gospodarski rast od svih zemalja Unije.

5.11.2014.
18:44
VOYO logo

Gomila spisa na radnom stolu u Poreznoj upravi - Snježanina su svakodnevnica. U 34 godine koliko radi na svojoj je koži osjetila brojne rezove. Ne vidi kako bi više mogla pomoći proračunu.

"Kada smo 2001. godine pali sa 25 do 30 posto sa smanjenjem plaća, nako toga ukidanje toplog obroka, naknade za godišnji odmor, božićnice smo se odrekli, 6 posto plaće, 3 posto plaće, pa opet 3 posto plaće, to je katastrofa i sad ovo zadnje je bilo 4,8 i 10 posto u ovoj godini", komentirala je SnježanaMesek, upravna referentica u Poreznoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No proračunu sve to nije bilo dovoljno. Deficit je i dalje prevelik, a praksa da se troši više nego što se zarađuje, stručnjaci tvrde - nije održiva. Potrebni su nimalo popularni rezovi.

Otpuštanja u javnom sektoru, linearno rezanje plaća, niža razina zdravstvene zaštite, smanjivanje broja lokalnih jedinica ili pak novo rezanje socijalnih prava neka su od rješenja.

"Ako se rezati mora, onda se mora. Potrebno je provesti linearno smanjenje rashoda od kojeg bježimo zadnjih 5 godina. Zašto linearno? Zato da se svim korisnicima državnog proračuna smanje prihodi na isti način", smatra MarijanaIvanov, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Image
Image



Pa tako i onima koji iz proračuna primaju plaću.

"Kod nas referent sa visokom stručnom spremom ima 5 tisuća kuna plaću, stvarno ponižavajuće za nekoga tko je završio fakultet. Dodatnih 5 posto na ova sva sniženja, to je opća katstrofa jer je pitanje kako bi čovjek uopće preživio mjesec", dodaje Mesek.

Da rješenje više nije na rashodovnoj strani uvjereni su i sindikati. Povećati se trebaju prihodi, ali ne povećavanjem poreza.

"Nego umjesto toga treba naći gospodarske mjere i potpore, poticaje koji će potaknuti rast gospodarstva i potaknuti potrošnju kako bi se na drugoj strani lakše punio proračun prvenstveno kroz PDV, kao porez na potrošnju, ali i kojima bi i ohrabrila građane da mogu više trošiti", poručuje KrešimirSever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sigurno je točno - jedino da, kad je u pitanju proračun - ovako više ne može. Bez odlučnih promjena bit će sve teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo