EKSKLUZIVNA rtl-OVA ANKETA / Potpora Josipoviću i Kolindi i dalje u padu: Tko uzima glasove šefu države?

U okviru redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, i ovaj je mjesec ekskluzivno za RTL, ispitao rejting kandidata za hrvatskog predsjednika. Istraživanje preferencija kandidata obuhvaćalo je isključivo kandidate koji su do sada javno istaknuli svoju kandidaturu.

6.11.2014.
18:40
VOYO logo

Da se ovaj vikend održavaju izbori za novog predsjednika RH, za Ivu Josipovića bi glasalo 42,7 posto hrvatskih građana/ki (prema 47,1 posto iz listopada). Na drugom je mjestu Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 27,8 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 30 posto). Na sredini ljestvice kandidata je Milan Kujundžić s 9,7 posto izbora (prema 9,4 posto iz listopada), a slijede dva nova kandidata; don Ivan Grubišić s izborom od 4,6 posto i Ivan Rude s 3,1 posto. Oba su nova kandidata znatno bolje prošla u prvom  mjerenju u odnosu na prvo mjerenje posljednjeg kandidata na ljestvici, Ante Đapića koji je i u ovomjesečnom, kao uostalom i prvom mjerenju iz listopada, zabilježio izbor od 1,9 posto. Ostali kandidati, koje su sugovornici istaknuli tijekom istraživanja, bilježe izbor u 1,8 posto slučajeva, a zabilježeno je i 8,3 posto neodlučnih.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Pojava dva nova kandidata nagrizla izbornu podršku vodećeg dvojca

Isticanjem kandidature dva nova kandidata (don Ivan Grubišić i Ivan Rude) snižen je rejting vodećeg dvojca u izbornoj utrci, te se povećavaju izgledi za izbore u dva kruga. Kad se govori o trendu rezultata (tzv. tendencija) kandidata u posljednja tri mjeseca, najveći je dobitnik Milan Kujundžić. Ukupno gledajući, izbor Milana Kujundžića je u studenom porastao prema onom u rujnu (2,9 postotnih poena), ali i prema listopadu (+0,3 postotnih poena). Ivo Josipović je u ovomjesečnom istraživanju u odnosu na mjerenje provedeno početkom rujna zabilježio negativnu tendenciju (s 6,2 postotnih poena), ali i u odnosu na listopad (-4,4 postotnih poena). Jednako tako, glavna protukandidatkinja, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je u ovomjesečnom mjerenju zabilježila negativnu tendenciju (u odnosu na rujan s minusom od 4,7 postotnih poena, odnosno prema listopadu s minusom od 2,1 postotnih poena). Za razliku od ulaska Ante Đapića u izbornu utrku, koji nije utjecao niti na jednog kandidata, pojava dva nova kandidata vidljivije je nagrizla izbornu podršku vodećeg dvojca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



Zanimljiva je distribucija glasova birača važnijih hrvatskih stranaka i pretežiti odabir među četiri aktualna kandidata. Od 17 stranaka koje u istraživanju imaju udio veći od 0,5 posto, Ivo Josipović je najčešći izbor za glasače 10 stranaka, Kolinda Grabar Kitarović 3 stranke (od čega jednu s desnog spektra dijeli s još jednim kandidatom), Milan Kujundžić najčešći je izbor među biračima 5 stranaka (u dva slučaja dijeli prvi izbor s još jednim kandidatom), dok je don Ivan Grubišić prvi izbor samo među glasačima svoje nezavisne liste. Ostala dva kandidata (Ivan Rude i Anto Đapić) nisu zabilježili pretežiti izbor niti u jednom slučaju. Kad je riječ o glasačima stranaka koje su dale potporu kandidatima, poklapanje izbora birača s politikom vrha stranke zabilježeno je za SDP, HNS, HSU, IDS, Laburiste, Reformiste (za Ivu Josipovića), HDZ, HSP A. Starčević (za Kolindu Grabar Kitarović), Hrvatsku zoru, HSP, HDSSB (za Milana Kujundžića). Nepoklapanje izbora birača i odluke stranačkog vrha bilježi se kod birača HSS-a, HSLS-a, Hrasta (stranački vrh je podržao Grabar Kitarović, a birači pretežito biraju Josipovića, odnosno Kujundžića). Birači ORaH-a, čije stranačko predsjedništvo nije odredilo kandidata kojeg će podržati stranka, pretežito biraju Ivu Josipovića (56,4 posto), a drugi im je izbor Kolinda Grabar Kitarović (14,5 posto). Kad se govori o biračima dvije najveće hrvatske stranke, glasači SDP-a biraju "svog" kandidata Ivu Josipovića u 96,1 posto slučajeva, dok njih 1,9 posto daje prednost Kolindi Grabar Kitarović (jednako kao i don Ivanu Grubišiću). S druge strane, distribucija glasača HDZ-a nešto je raznolikija: za Kolindu Grabar Kitarović glasa 76,4% birača ove stranke, Ivu Josipovića 9,4%, Milana Kujundžića 7,9%, Antu Đapića 2,6%.

Josipović češći izbor žena i birača s najvišim stupnjem obrazovanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U analizi socio-demografskih karakteristika biračkog tijela pojedinih kandidata uočava se kako je Ivo Josipović češći izbor žena (49,5%) nego Kolinda Grabar Kitarović (24,3%), dok je u muškom dijelu biračkog tijela ta prednost znatno niža (I. Josipović 35,5%; K. Grabar Kitarović 31,6%).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL


Pregled po socio-demografskim obilježjima: Spolne skupine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o dobnim skupinama, u svim je dobnim skupinama zabilježena prednost Ive Josipovića, uz vidljivu zakonitost: manja je razlika u mlađim dobnim skupinama u odnosu na onu zabilježenu u dvije starije dobne skupine.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL


Pregled po socio-demografskim obilježjima: Dobne skupine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazovnim skupinama Kolinda Grabar Kitarović bilježi prednost u jednoj obrazovnoj skupini (birači s nezavršenom osnovnom školom; Grabar Kitarović 42,9%, Josipović 21,4%), dok je u ostale tri obrazovne skupine zabilježena prednost Ive Josipovića (najveća razlika zabilježena je u skupini s najvišim obrazovanjem; Josipović 48,6%, Grabar Kitarović 23,6% uz visoki udio i Kujundžića u ovoj skupini, i to s 10,8%). 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL


Pregled po socio-demografskim obilježjima: Obrazovne skupine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U regionalnoj distribuciji glasača, manja razlika između dvoje kandidata bilježi se u dvije regije: Dalmaciji (Josipović 38% prema 29,8% Grabar Kitarović) i Slavoniji (Josipović 40,1% prema 30,9% Grabar Kitarović). Kad se promatra izborna distribucija glasova prema veličini naselja, najmanji je zaostatak kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u naseljima koja imaju manje od 5.000 stanovnika, dok je najveća razlika u naseljima s preko 20.000 stanovnika.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL


Pregled po socio-demografskim obilježjima: Regije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će i na predsjedničkim izborima biti poralizirana

U svjetonazorskom spektru (na odrednici svjetonazorske identifikacije lijevo-centar-desno) uočava se kako je Ivo Josipović uvjerljivo najčešći izbor među biračima s lijevog spektra (lijevo 81%, lijevi centar 83,9%). Kolinda Grabar Kitarović na lijevom spektru uzima znatno manje birača od svog glavnog protukandidata (3,4% na lijevom centru i 3,2% na krajnje lijevom dijelu spektra). Don Ivan Grubišić je "ukrao" nešto više birača s lijevog spektra (4,7% i 4,8%), najviše iz političkog centra (8,5%), a nešto manje s desnog krila (2,4% i 2,4%). Na desnom krilu je nešto veća gužva na kojemu dva kandidata izraženije "grickaju" izbornu podršku Kolinde Grabar Kitarović (i na desnom centru i na krajnjem desnom dijelu biračkog spektra). U desnom centru K. Grabar Kitarović je najčešći izbor s 53,7%, dok slijedi Milan Kujundžić 18,3%, Anto Đapić i don Ivan Grubišić po 2,4% (uz izbor Ive Josipovića od 16,5%). Među onim biračima koji su sebe označili kao " svjetonazorski desno" Kolinda Grabar Kitarović je prvi izbor s 53%, a slijedi Milan Kujundžić s 20,5%, Anto Đapić s 4,8% i Ivan Rude s 3,6%. Među biračima koji za sebe smatraju da pripadaju političkom centru (odnosno niti lijevo niti desno), prvi je izbor Ivo Josipović 40,5%, a slijede Kolinda Grabar Kitarović (23,9%), Milan Kujundžić (8,9%), don Ivan Grubišić (6,5%), Ivan Rude (4,5%) i Anto Đapić (1,6%). Iz spomenute analize svjetonazorskih usmjerenja birača kandidata vidljivo je kako je Ivo Josipović pretežiti kandidat lijevih i centrističkih birača s vrlo vidljivom inklinacijom u desnom biračkom tijelu, dok je Kolinda Grabar Kitarović pretežita kandidatkinja desnih i centrističkih birača s nešto manjom inklinacijom u lijevom biračkom tijelu. Milan Kujundžić je izrazitiji kandidat desnih birača, jednako kao i Anto Đapić, dok se kod dva nova kandidata (don Ivan Grubišić i Ivan Rude) ne radi o izrazitijoj prevazi niti jedne svjetonazorske skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Preferencija kandidata: Pregled po biračima HDZ-a i SDP-a

Josipović u drugom krugu odnosi pobjedu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o drugom krugu, u kojemu se natječu dva najizglednija kandidata, Ivo Josipović je češći izbor (51,6% u studenom prema 52,2% iz listopada), u odnosu na kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović (39,3% iz studenog u odnosu na 39,6% iz listopada) uz 9,1 posto neodlučnih (8,2% prije mjesec dana). Ako se promatraju rezultati bez neodlučnih glasača, Ivo Josipović bilježi izbor od 56,8%, a Kolinda Grabar Kitarović 43,2%.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Zanimljivi su i nalazi o distribuciji glasova kandidata iz prvog kruga. Tako se birači Milana Kujundžića u drugom krugu u 78,3% slučajeva opredjeljuju za Kolindu Grabar Kitarović, a 17,7% za Ivu Josipovića. Birači don Ivana Grubišića 63,3% za I. Josipovića, a 16,7% za K. Grabar Kitarović. Birači Ivana Rude biraju podjednako Josipovića i Grabar Kitarović (po 36,8%), dok glasači Ante Đapića u 53,8% slučajeva biraju Kolindu Grabar Kitarović i u 23,1% Ivu Josipovića. 

*Istraživanje se telefonski provodi prva dva ili tri radna dana u mjesecu na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika. Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo