pedijatri nisu zabrinuti / Zbog nestašice cjepiva u cijeloj Hrvatskoj otkazano cijepljenje djece

Isporuka iz Kanade kasni desetak dana pa su pedijatri diljem zemlje roditeljima djece rođene 2010. godine morali otkazati cijepljenje.

10.11.2014.
16:32
VOYO logo

U Hrvatskoj je nestalo cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca.

Njegova isporuka iz Kanade kasni desetak dana pa su pedijatri diljem zemlje roditeljima djece rođene 2010. godine morali otkazati cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja desetog mjeseca smo imali DI-TE-PER cjepiva. Znači nema ga nigdje u Hrvatskoj, a nismo ga uspjeli nabaviti. Mi smo raspisali natječaj i čak sklopili ugovor, ali čini se da dobavljač nije uspio nabaviti cjepivo jer je izgleda u cijeloj Europi problem s cjepivima protiv hripavca", rekao je BernardKaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kažu da su već ranije znali da će isporuka kasniti pa su liječnike upozorili da djecu rođenu 2010. godine cijepe na vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod karlovačkog pedijatra VladimiraFrankovića 30-ero trogodišnjaka čeka na docijepljivanje.

"Uspjeli smo još 30-ero djece pocijepiti i onda se dogodilo da je cjepivu istekao rok s 1.11. Mi smo taj čas ostatak cjepiva vratili i negdje još 30-ero djece je ostalo nepocijepljeno", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo nekoliko tisuća djece u Hrvatskoj čeka cjepivo. Ići će se u interventni uvoz.

"Količine nisu uopće velike jer se velik broj djece koji se trebao cijepiti se cijepio već do desetog mjeseca prema našim uputama, ali onaj mali dio koji nije - sve skupa bi to bilo par desetaka doza mjesečno", kaže Kaić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takozvano cjepivo DI-TE-PER kao kombinirano se daje u prvoj godini života tri puta, potom nakon godinu i pol, a onda u trećoj godini.

Od ove kalendar cijepljenja se promijenio pa umjesto u trećoj neka će ga djeca dobiti tek u petoj godini. Liječnici poručuju, zbog nestašice cjepiva roditelji ne bi trebali biti zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nikako ne znači da su ta djeca zdravstveno ugrožena. Dokazano je da je zaštita valjana do iza petog rođendana kada ćemo i tu djecu koja nam sada promaknu redovito cijepiti i ona će svoju zaštitu i dobiti", izjavio je pedijatar VladimirFranković

Novo cjepivo francuskog proizvođača u Hrvatsku bi trebalo stići za 15 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo