premijer se nije u svemu prevario / Kvalitetna hrana je skuplja i ljudima sve teže dostupna

Ministri troše kao pijani milijarderi, a 60 tisuća djece u Hrvatskoj gladuje - optužili su Vladu oporbeni zastupnici na aktualnom prijepodnevu. A premijer se u raspravu s time upustio s neobičnim argumentima te upotpunio nisku svojih izjava koje začuđuju javnost. Ono što je on rekao na neki način su demantirali članovi njegova kabineta.

12.11.2014.
18:42
VOYO logo

Prazan želudac i prazan novčanik stvorili su red u pučkoj kuhinji. Da ne dolaze po ručak ovdje svakog dana, poručuju premijeru - umrli bi od gladi.

"Ima nas jako puno gladnih, nek samo uđe u pučke, neka malo hoda po gradu pa da vidi koliko ljudi ide po kontejnerima da si nešto zarade", rekla je LjiljanaKolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da u mnogim školama ima gladne djece, one čiji roditelji nemaju za topli obrok, zna i ministar obrazovanja. No povjerenstvo za gladnu djecu, koje je osnovao ŽeljkoJovanović, s njegovom smjenom je prestalo s radom. Nasljednik VedranMornar kaže da za siromašnu djecu traži rješenje. Zbog manjka novca ne može puno učiniti za djecu kojima roditelji ne mogu platiti obrok u školi. 

"Mislim da nije na Ministarstvu obrazovanja osigurati obroke djeci. Mislim da se Ministarstvo socijalne politike i mladih mora uključiti", rekao je Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole koje primijete da neko dijete nema što jesti, odmah trebaju obavijestiti Centar za socijalnu skrb, kažu u Ministastvu socijalne politike, koje je promijenilo zakon kako bi se od socijalnih naknada djeci mogao platiti obrok.

"Postoji jedan dio roditelja koji su neodgovorni i koji novce troše na neke druge stvari, mi smo rekli da onda Centar za socijalnu skrb može platiti djeci direktno od socijalne naknade topli obrok", rekla je ministrica MilankaOpačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije se premijer u svemu prevario - kvalitetna hrana jest skuplja i ljudima je sve teže dostupna. Slažu se i nutricionisti.

"Nikad nije bilo više jeftinije hrane nego što je sada na tržištu. Ta jeftinija hrana nosi sa sobom određene stvari - to je puno masti, puno soli, puno šećera što potiče pretilost, a kvalitetnija hrana je zaista skuplja", rekla je EvaPavić, voditeljica prehrane i dijetetike KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lošu hranu lako je prepoznati ako se pročita deklaracija. "Treba paziti da ima što manje zasićenih masnoća, što manji udio soli i što manje jednostavnih šećera", dodala je. 

Više bi trebalo, savjetuje, jesti ribe, voća, orašastih plodova, ali za to bi novačnici trebali biti puno deblji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo