USKOK objavio za što ga tereti / Lovriću određen istražni zatvor, ali može i na slobodu uz jamčevinu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sudac istrage odredio je istražni zatvor za Ivicu Lovrića, ali i odlučio da se uz jamčevinu od 400.000 kuna i odustajanje od obavljanja dužnosti pročelnika može braniti sa slobode.

14.11.2014.
9:21
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odredio istražni zatvor za pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, ali i odlučio da se uz jamčevinu od 400 tisuća kuna i odustajanje od obavljanja dužnosti pročelnika tijekom istrage može braniti sa slobode.

Osim toga Lovriću je kao mjera opreza izrečena i zabrana pristupa i kontaktiranja sa svjedocima, no odluka još nije pravomoćna, a Uskok je na nju najavio žalbu. To znači da će Lovrić ostati u istražnom zatvoru sve dok izvanraspravno vijeće ne donese konačnu odluku. Potvrdi li to tijelo odluku suca istrage Lovrić će izaći iz Remetinca tek kada sudu donese potvrdu da je uplatio jamčevinu i obeća da će se pridržavati tzv. mjera opreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je Uskok Lovrićevo pritvaranje tražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, te najavio da će se na jamčevinu žaliti čim odluku dobiju napismeno.

Odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nisu htjeli ništa komentirati, samo je ovaj potonji dometnuo kako su "sve što su imali za reći rekli na sudu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK objavio za što tereti Lovrića, među osumnjičenima i Klemm

Na službenoj stranici Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, objavljena je odluka o provođenju istrage nad košarkaškim klubom Cibona i petorici osumnjičenih zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, jučer su policijski istražitelji pretražili ured i stan pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport Ivice Lovrića, jednog od najbližih suradnika nedavno uhićenog gradonačelnika Milana Bandića.

On je bio Bandićev čovjek zadužen za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Zagrebu, a duže je vrijeme bio i predsjednik Cibone, koja je također predmetom interesa USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom proširenja istrage i na Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, te na poslovanje KK Cibone, izjavu za Soundset dao je vlasnik zaštitarske tvrtke i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, koji je klubu posudio novac za transfer Darija Šarića.

"USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1965., 1972., 1975., 1987., 1949.) i dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. (14.11.2014.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i predsjednik KK Cibona (KKC), od 10. studenoga 2012. do kraja travnja 2014. godine, nakon što je KKC s jednim igračem sklopio ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi KKC imala pravo na odštetu od 1.200.000 eura, na nagovor II. okr., u namjeri pribavljanja znatne nepripadne koristi njegovom VI. okr. trgovačkom društvu, 5. prosinca 2012. u ime KKC s VI. okr. društvom sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura radi plaćanja obveza KKC u vezi transfera igrača, a KKC se obvezao da će, uz povrat zajma s pripadajućim kamatama od 8%, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupne odštete koja mu pripada, umanjene za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjene za 10% koliko dobiva agent igrača, isplatiti VI. okr. društvu. Pribavljanje velike nepripadne imovinske koristi VI. okr. društvu nije realizirano jer je KKC, nakon što su članovi Skupštine pribavili pravno mišljenje da se radi o lihvarskom ugovoru, 23. travnja 2014. podnio tužbu radi smanjenja obveza na pravičan iznos, uz naznaku vrijednosti spora od 3.535.000 kuna. Nadalje, nakon što je Grad Zagreb s KKC sklopio ugovor o zakupu sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine, I. okr. je u rujnu i listopadu 2012. godine, u namjeri da KKC omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon, iako je znao da se o vlasništvu tog objekta vodi sudski spor, te da bi se, da nema sudskog spora, za davanje tog objekta u zakup, morao raspisati novi javni natječaj, naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje KKC besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine. Potom je, kao predsjednik KKC, na traženje III. okr. i IV. okr., u namjeri da VII. okr. društvu nezakonito omogući upravljanje i korištenje diskoteke Saloon te protupravno pravo prvootkupa tog objekta, naložio direktoru KKC da s VII. okr. društvom sklopi ugovor o podzakupu, što je i realizirano 28. kolovoza 2013. na rok od pet godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna. I. okr. je ujedno naložio direktoru KKC da VII. okr. društvu ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu KKC, pribavljena korist od 129.430,08 kuna. Osim navedenog, I. okr. je od V. okr. voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga-Upravljanje sportskim objektima, u prosincu 2013. godine, zatražio da petoro bivših zaposlenika KKC primi u radni odnos bez obzira ispunjavaju li uvjete, te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja, što je on i učinio. Novi zaposlenici nastavili su raditi u KKC, a plaćao ih je Zagrebački holding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika", stoji u priopćenju.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo