SOLIDARNI U KRIZI / Otkrivamo: Koja javna poduzeća će isplatiti božićnicu, a koja ne?

Božićnica, uskrsnica, regres... Nijednu od tih omotnica državni i javni službenici ni ove godine neće vidjeti. Ta prava Vlada im je srezala mjerama štednje, dok je od javnih poduzeća zatražila da se solidariziraju.

14.11.2014.
18:45
VOYO logo

Iz nedavno potpisanog kolektivnog ugovora, jasno je da je HEP jedna od tvrtki koje su se na to djelomično oglušile.

"Mislim da se u socijalnom dijalogu trebalo to uzeti. Žao mi je što ni uprava HEP-a, a očito ni sindikati, nisu malo pogledali oko sebe, jer HEP je monopolista, mi plaćamo struju, defacto plaćamo taj kolektivni ugovor", kaže ministar rada MirandoMrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićnice i godišnjih nagrada ta tvrtka od 11 tisuća zaposlenih se odrekla, ali ne i regresa za godišnji odmor, uskrsnice, dara za dijete, i jubilarne nagrade. Iz HEP-a podsjećaju da u zadnjih godinu i pol posluju s 2 milijarde kuna dobiti, nisu na državnom proračunu, a novi kolektivni ugovor za 15 milijuna kuna skromniji je od starog.

"Korektan, pošten i na dobrobit poslodavca i radnika HEP-a. Ne možete uspoređivati kolektivni ugovor HEP-a uz dužno poštovanje, s ugovorima drugih tvrtki. Mi smo danas izloženi tržištu, ne ovisimo o državnom proračunu, mi s našim profitom, dobiti, punimo državni proračun", poručuje predsjednik uprave HEP-a PericaJukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No HEP nije iznimka među drugim velikim javnim tvrtkama. Iako su svi privremeno ukinuli božićnice, HŽ Infrastruktura zadržala je uskrsnice, dar za dijete i jubilarnu nagradu. Hrvatske šume i dalje imaju i regres, dok je HAC-ONC zamrznuo ostala prava, ali se radnicima i dalje uplaćuje 2400 kuna na godinu u treći mirovinski stup. 

Ministar gospodarstva kaže kako od HEP-a, ponajprije traži rezultate – investicije i jaku tržišnu utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sva ostala pitanja ćete pitati upravu društva koja pregovara o kolektivnim ugovorima, ne ministra", kaže IvanVrdoljak.

Iz sindikalnih redova tvrde da nema govora o rastrošnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjih 4-5 godina mi se borimo da se prava ne smanjuju, i nisu se smanjivala, ali nisu se ni povećavala. Mislimo da je to u ovim uvjetima i uz poslovne rezultate, realno", smatra Denis Geto iz sindikata Tehnos.

Kao što je realno da o bilo kojem od tih dodataka - mnogi u privatnom sektoru mogu samo sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo