ČVRSTO STAJAO NA POZICIJI / Često prozivani ministar redom odbacivao sve optužbe

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Kad ga je bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar optužio zbog uzimanje dijela novca iz cestogradnje u aferi Remorker, zbog čega je USKOK danas protiv njega pokrenuo istragu, Kalmeta je sve optužbe na svoj račun nazvao lažima.

17.11.2014.
14:16
Filip Brala/PIXSELL
VOYO logo

Dok je u vladama Ive Sanadera i JadrankeKosor obnašao dužnost ministra mora, turizma, prometa i razvitka, ali i kasnije kao zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta se često nalazio na meti kritika javnosti i oporbenih krugova koji su tražili njegovu ostavku, no on je godinama čvrsto stajao na poziciji, odbacujući povezanost s bilo kakvim nezakonitostima.

Kad ga je bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar optužio zbog uzimanja dijela novca iz cestogradnje u aferi Remorker, zbog čega je USKOK danas protiv njega pokrenuo istragu, Kalmeta je sve optužbe na svoj račun nazvao lažima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalmeta pod istragom: 'To su stare i poznate stvari'

Jutarnji list objavio je dio iskaza u kojem je Sapunar, kao jedan od osumnjičenika u aferi Remorker Uskokovim istražiteljima rekao da je bivšem Kalmetinom pomoćniku i suosumnjičeniku ZdravkuLivakoviću u nekoliko navrata predao novac te da mu je govorio kako je taj novac "za Kalmetu i Zadar".

No, putem medija Kalmeta je rekao da je riječ o više puta ponovljenim neistinama koje se stalno objavljuju kako bi se skrenula pozornost sa skandala sadašnje vlasti. "Radi se o još jednoj ponovljenoj laži koju smo više puta čuli u proteklih godinu dana", poručio je tada Kalmeta i dodao kako te laži imaju za svrhu skrenuti pozornost s važnijih tema i skandala koji se događaju aktualnoj vlasti i političarima te "stranci kojoj pada rejting i povjerenje građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Božidar Kalmeta

"Naslušao sam se ovih godina u politici toliko laži o sebi da ih toliko, kako narod kaže, pas s maslom ne bi pojeo. Ali, mene to posebno ne zabrinjava. Znam da se bavim poslom koji je takav kakav je i u kojem imate puno političkih neprijatelja koji se bore i tuku poviše pojasa, ali i onih koji se tuku ispod pojasa. Međutim, to sve ide u rok službe", istaknuo je tada Kalmeta.

Afera Remorker ime je dobila po češkoj tvrtki Remorker International Igora Premilovca preko koje se izvlačio novac iz Hrvatskih autocesta, ali i Hrvatske gospodarske komore zbog čega je mjesecima u istražnom zatvoru bio bivši šef Komore NadanVidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krak iz Hrvatskih autocesta iz kojih je po Uskokovoj tvrdnji izvučeno 30-ak milijuna na kraju je doveo i do Kalmete koji je s ostalim osumnjičenicima, po Uskokovim tvrdnjama, podijelio gotovo 25 milijuna kuna.

Nakon što je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata MijatStanić lani u listopadu kazneno prijavio tužiteljstvu Kalmetu i njegove najbliže suradnike, Kalmeta je protiv tog sindikalca podnio tri kaznene prijave tvrdeći da ga je oklevetao povezivanjem s financijskim malverzacijama u cestogradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog zadarskog HDZ-ovca povezivalo se i s drugim aferama, no on je neokrznut ostao na visokoj poziciji u stranici nakon odlaska premijera i premijerke, a analitičari su objašnjavali da je razlog tome što Kalmeta u svojoj izbornoj jedinici ima jaku izbornu bazu.

Na sve optužbe, poput one da je u njegovih šest ministarskih godina kilometar autoceste poskupio sa 4,25 na 17 milijuna eura, Kalmeta je odgovarao da ne misli dati ostavku jer se ne smatra odgovornim. Tako je i u siječnju 2011. govorio da ne zna ništa o navodno velikim troškovima koje je HAC plaćao izvođačima na autocesti od Dugopolja do Ravče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je to istina, apsolutno podržavam istrage, ne samo u tom slučaju, nego i u drugim slučajevima i drugim poduzećima. Nadam se da će istrage naći krivca i da će krivci biti kažnjeni", rekao je tada Kalmeta. Dodao je da posao ministra nije da nadzire sva silna poduzeća u njegovu resoru, a još manje da bude odgovoran ako netko u nekom poduzeću nešto krade.

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Božidar Kalmeta

Kalmetino ime spominjalo se i na suđenju u slučaju Fimi media u rujnu 2012. kada je bivši član uprave HAC-a MilivojMikulić posvjedočio na suđenju HDZ-u i Sanaderu da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Mikulića, još su neki čelnici javnih tvrtki koje su poslovale s Fimi medijom posvjedočili da su s tom agencijom zaključili ugovore upravo na Kalmetin nagovor. No, kad se Kalmeta pojavio kao svjedok na tom suđenju, ni obrana ni  Uskok nisu ga pitali o toj marketinškoj agenciji preko koje je, po nepravomoćnoj presudi, iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna.

Kad je sredinom 2007. uhićen njegov dugogodišnji vozač zbog slučaja reketaranja građevinskog obrtnika i ugostitelja iz Cetingrada, Kalmeta je izjavio da podržava istragu o navodnoj upletenosti svog vozača u reketarenje i namještanje poslova u cestogradnji, ali da se on sam nema čega bojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste godine je odbacio te bezočnim lažima i obmanama nazvao tvrdnje SDP-ovca IvicePančića o navodnim nepravilnostima u javnim natječajima za gradnju državne ceste Gaženica-Zadar 2 istaknuvši da su natječaj i gradnja u potpunosti bili zakoniti i na dobrobit žitelja Zadra i zaleđa. "Riječ je o bezočnoj laži i obmani javnosti u čisto političke svrhe", rekao je tada Kalmeta, reagirajući na Pančićevo pitanje za 'saborskog aktualnog prijepodneva' tko je uzeo oko 200 milijuna kuna koliko se, po riječima Pančića, išlo iznad dogovorene cijene za gradnju ceste prema provedenom natječaju.

Kalmeta je rođen 15. siječnja 1958. u Zadru. Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu diplomirao je 1982. Od 1983. do 1992. radio je u poduzeću "Maraska" Zadar na poslovima tehnologa i šefa proizvodnje, a bio je i predsjednik Nadzornoga odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član HDZ-a je od 1989. Zamjenik gradonačelnika Zadra postao je 1993. a gradonačelnik 1994. Od 1995. je zastupnik u Hrvatskom saboru, a 2002. je izabran za potpredsjednika HDZ-a. Nakon ministarske dužnosti ponovno je postao zadarski gradonačelnik.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo