rtl provjerio / Kako se s izazovom roditeljstva nose maloljetne majke?

Možete li vjerovati da je u Hrvatskoj čak 5 tisuća majki maloljetno? Jedna od naših sugovornica iz sljedeće priče imala je svega 15 godina kada je ostala trudna. Danas je majka dvogodišnjeg dječaka. Ona je samo jedna od djevojaka koje svoju djecu podižu u Dječjem domu Zagreb. Provjerite kako izgleda njihova svakodnevica.

17.11.2014.
18:25
VOYO logo

17-godišnja Valentina Pili zatrudnila je već s 15 godina. Nemogućnost njenih roditelja da se pomire s novonastalom situacijom natjerala ju je da pobjegne od kuće i završi u centru za socijalni skrb. Preko noći, uslijedio je šok. Odgovornost, briga i strepnja. Jer biti mama - nije lako.

''Pobjegla sam od kuće jer se mama i tata nisu pomirili s tim, pobjegla sam kod kume u Rijeku gdje me dočekala policija, a zatim sam došla ovdje gdje sam već dvije godine'', ispričala je Valentina te dodala: ''Rekla sam odmah, to je moje dijete, ja ću se brinut za njega, i evo brinem se za njega, i borim se za njega.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola je bezbrižan 11-mjesečni dječak koji grabi svoje prve korake. Dok korača sobama zagrebačkog majčinskog doma, ponosno ga gleda njegova majka Irena, 16-godišnja djevojčica iz Lipovljana pokraj Kutine.

Ovdje sam došla navodno zbog Nikolinog tate koji je nasilnik ma sam tu malo zaštićenija'', kaže Irena Grdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svim nedaćama koje su je snašle, Irena ne bi promijenila nijednu sekundu svog života.

''Imam ga već skoro godinu dana, prošli smo vodene kozice, gripe i bolnice, ali nikad mi nije palo na pamet 'gdje mi je pamet bila' i nešto slično, super nam je'', tvrdi Irena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je trenutačno oko 5.000 maloljetnih mama, dok se na godinu zabilježi čak 1.500 maloljetničkih trudnoća.

Maloljetne majke su u principu zbunjena djeca, u problemima koje ne razumiju. Nakon poroda ih treba učiti što je mama, kako se brinuti i prihvatiti situaciju jer vi ustvari dijete učite skrbi o vlastitom djetetu'', kaže ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković-Kelava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17-godišnja Valentina za sebe kaže da je odrasla preko noći. Najgore joj pada to što maleni Leonardo već sada zapitkuje gdje je tata.

''Da zna zapitati, mene to ne smeta, ali mi nije svejedno radi njega, s dvije godine već razumije neke stvari, a ja ne znam što da mu kažem'', objašnjava Valentina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako im je ova, najvažnija životna uloga došla prerano, učinit će sve da svojoj djeci omoguće bezbrižnije djetinjstvo od onog koje su one imale.

''Ja nisam imala puno toga u svom djetinjstvu i rekla sam da će moje dijete imati sve što on poželi i da neće proživljavati ono što sam ja. Školovat će se, pobrinut ću se da bude dobar i pošten i sigurna sam da ćemo uspjeti u tome'', zaključila je Valentina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru opcija možda ovakav život ne bi izabrale, ali unatoč svojim godinama, u njemu se dobro snalaze.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo