OSNIVA SE POVJERENSTVO / Hrvatska na korak do legalizacije marihuane?

Ministarstvo zdravlja osniva Povjerenstvo koje će utvrditi treba li u Hrvatskoj legalizirati marihuanu u medicinske svrhe. Ovo političko pitanje nedavno je postalo aktualno kada je uhićen Riječanin Huanito Luksetić, jer je u dvorištu kuće uzgajao marihuanu.

17.11.2014.
18:34
VOYO logo

Je li Hrvatska na korak do legalizacije marihuane u medicinske svrhe? Odgovor na to pitanje dat će Povjerenstvo Ministarstva zdravlja.

''Ministarstvo zdravlja ovih dana priprema osnivanje povjerenstva koje bi trebalo utvrditi mogućnosti korištenja pripravaka od kanabinoida u liječenju pacijenata u Republici Hrvatskoj'', izjavio je Josip Jagić iz Ministarstva zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povjerenstvu će biti liječnici i farmakolozi, a prvi put će se okupiti, doznajemo, za 15-ak dana.

''Kakva god bila odluka riječ je u svakom slučaju o jednoj vrsti pionirskog pothvata ministarstva zdravlja da se s jedne strane pokuša uhvatiti ukoštac s prepoznatim potrebama određene populacije pacijenata, a s druge strane da se pokuša pridržavati svih pozitivnih zakonskih propisa u Republici Hrvatskoj'', nastavlja Jagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječanina Huanita Luksetića, koji je zbog svog zdravlja prekršio zakon i završio u zatvoru jer je u dvorištu uzgajao marihuanu koja mu, tvrdi, pomaže kod multiple skleroze, vijest o osnivanju Povjerenstva dala je novu nadu.

''To ide svima u korist, tako da ima nade za oboljele da im se pomogne'', zadovoljan je Huanito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što mu je policija oduzela 22 kilograma marihuane, Huanito je u zatvoru proveo 7 dana. No, kaže kako mu je ulje koje je spravljao od marihuane promijenilo život nabolje.

Susjedna Slovenija u lipnju je ozakonila upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Prije nje to su učinile i Italija, Rumunjska, Poljska, Njemačka. U riječkoj udruzi oboljelih od multiple skleroze htjeli bi da povjerenstvo Ministarstva zdravlja na sastanak primi i oboljele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Samo je jako važno da se to učini na najbolji mogući način te da to bude korisno osobama koje boluju od raznih bolesti'', rekla je tajnica Društva multiple skleroze Primorsko - goranske županije Dijana Ivanišević.

Osim kod multiple skleroze, brojne su znanstvene studije dokazale da ulje kanabisa pozivino djeluje i na oboljele od raka i psihičkih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo