pušten iz remetinca / Doznalo se otkud Bandiću 15 milijuna kuna za jamčevinu!

Cjelokupan iznos za Bandića je položio njegov odvjetnik Marijan Hanžeković koji je za to digao kratkoročni kredit u banci.

19.11.2014.
18:09
VOYO logo

Nakon točno mjesec dana iza rešetaka, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izišao je na slobodu. Sve to dogodilo se nakon što su njegovi odvjetnici poslijepodne uplatili najveću jamčevinu u hrvatskoj povijesti - 15 milijuna kuna!

Bandićevi odvjetnici u početku današnjeg dana nisu uopće htjeli reći hoće li ili neće uplatiti jamčevinu, no ubrzo se pročulo da je jamčevina plaćena.

Kasnije se doznaje da je cjelokupan iznos za Bandića je položio njegov odvjetnik Marijan Hanžeković koji je za to digao kratkoročni kredit u banci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je pred sucem istrage obećao i da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Iz zatvora u Remetincu izišao je u 17.58 s dvjema vrećicama. Dočekali su ga supruga Vesna, pas Rudi i nekolicina prijatelja. Među njima su bili i njegov vjenčani kum i direktor Sljemena Dragutin Žiljak te bivši načelnik PU zagrebačke Marijan Tomurad, a sada vijećnik njegove liste u Sesvetama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon što se izgrlio sa svima okupljenima, suprugom Vesnom i s obožavanim psom Rudijem, uputio se prema automobilu koji ga je odvezao njegovoj kući u zagrebačku Bužanovu ulicu. Nije htio davati nikakve izjave niti odgovoriti na pitanje odakle mu novac za jamčevinu, na što je jedna od njegovih pobornica odgovorila - "od dobrih ljudi".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Bandićem su na obranu sa slobode danas pušteni i svi njegovi suosumnjičenici, osim vlasnika tvrtke 'Bramgrad projekt' Branka Mihaljevića koji umjesto gotovine želi založiti nekretnine vrijedne preko sedam milijuna kuna.

Nakon što je izvanraspravno vijeće potvrdilo odluku da se tijekom istrage mogu braniti sa slobode, uz jamčevine i obećanje da neće kršiti mjere opreza, svoje su obveze prema sudu, uz Bandića, rano poslijepodne izvršili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ljubičić je za izlaz iz Remetinca uplatio pet milijuna kuna, Tolić 700 tisuća, Horvat 200 tisuća, Čulo 150 tisuća, Bulum 300 tisuća, a Antunović 250 tisuća kuna.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



17:20 - Pred zatvorom u Remetincu, iz kojega bi uskoro na uvjetnu slobodu trebao biti pušten zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, okupilo se 30-ak građana koji mu daju podršku te daju izjave novinarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da čekaju Bandića, a među okupljenima je i njegov vjenčani kum iz Gornje Bistre Drago Žiljak.

"Ja sam došao pred svog vjenčanog kuma. Ako me vidi, zagrlit ću ga prije svega i zaželjet mu puno zdravlja i veselje. A onda nakon toga, kako dragi Bog da i kako on sebi odredi", rekao je Drago Žiljak iz Donje Bistre.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došla sam dati podršku svom dragom prijatelji u šefu Milanu Bandiću. Dugi niz godina sam uz Milana, mislim da je radio prave stvari, pomagao nama malim ljudima i mislim da je u redu da ga dočekamo. Poručit ću mu neka uživa u svemu što je napravio Gradu Zagrebu, neka pije kave po Trgu, ispred fontana i neka uživa", kaže Biserka Petrović iz Lučkog.

Bandić obećao kako neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uplatio je jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost predvečer izlazi iz zatvora u Remetincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim će na slobodu izaći i svi njegovi suosumnjičenici osim vlasnika tvrtke 'Bramgrad projekt' Branka Mihaljevića koji umjesto gotovine želi založiti nekretnine vrijedne preko sedam milijuna kuna. Mihaljević će stoga ostati u istražnom zatvoru, a na slobodu će moći tek kada dokaže da je uknjižio založno pravo na nekretnine, a odluka o tome, nakon žalbenog roka, postane pravomoćna.

Nakon što je izvanraspravno vijeće potvrdilo odluku da se tijekom istrage mogu braniti sa slobode, uz jamčevine i obećanje da neće kršiti mjere opreza, svoje su obveze, uz Bandića, izvršili bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravna praznina oko izvršavanja mjera opreza

Prema uvjetima izlaska iz Remetinca Bandić na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima niti obavljati dužnost gradonačelnika, no kako će se mjere opreza provoditi u praksi nije sasvim jasno, jer o tome nema jasnih propisa.

"Mjere bi trebalo provoditi tijelo koje vrši nadzor sukladno posebnom propisu. Ono nije određeno zakonom. Tu se moraju smisleno tumačiti odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, iz Statuta Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo pravnu prazninu koju moramo popuniti da bi mjere opreza bile i provedive", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud bi, kako se doznaje, zagrebačkoj Skupštini i Poglavarstvu trebao dostaviti rješenje da je osumnjičenicima izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, dok bi Uskok od istih tijela povremeno trebao tražiti izvješća da li se osumnjičenici pridržavaju izrečenih mjera. Istovremeno sud bi policiji trebao dostaviti rješenje da se osumnjičenicima brani komuniciranje sa svjedocima, što bi trebala kontrolirati lokalna policija.

Jedina promjena koju je izvanraspravno vijeće donijelo u odnosu na raniju odluku suca istrage odnosi se na bivše direktore Holdinga i ZET-a Ljubičića i Tolića, kojima je kao razlog za zatvaranje otklonjena opasnost od ponavljanja kaznenog djela, jer su u međuvremenu podnijeli ostavke pa će se na slobodi, kao i ostali, morati kloniti svjedoka koje Uskok planira ispitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ljubičić je za izlaz iz Remetinca uplatio pet milijuna kuna, Tolić 700 tisuća, Horvat 200 tisuća, Čulo 150 tisuća, Bulum 300 tisuća, a Antunović 250 tisuća kuna.

Iako je prema neslužbenim informacijama za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne preko 22 milijuna kuna, sudac je zaključio da je 15 milijuna, ali u gotovini, dovoljno jamstvo da Bandić tijekom istrage neće utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Bandića, kojem je prihvatio jamčevinu manju od ponuđene, iako je i dalje riječ o najvišoj nakon 12,4 milijuna koje je u nekretninama svojih prijatelja založio Ivo Sanader, sudac istrage je za ostale u aferi Agram povisio iznose koje su morali položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca.

Od zatvorenih u ovom slučaju na slobodu su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom su uz Pripuzovu i Mihaljevićevu tvrtku obuhvaćene i dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, no za njih Uskok nije tražio pritvor kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo