vlada raspisala izbore / Milanović o 'prebjezima': 'Lassie se vraća kući, tamo je mjesto sigurnije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavom je propisano da se izbor predsjednika Republike obavlja najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata, a odluku o datumu izbora donosi Vlada.

20.11.2014.
8:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je reorganizaciju mreže sudova, odnosno objasnio što se mijenja.

"U okviru reorganizacije pravosuđa omogućujemo lakšu delegaciju predmeta među sudovima  i uvodimo stalno praćenje rezultata sudova. Definiramo pojam stalne službe, pitanje delegacije predmeta te stavljamo veći naglasak na program rada i izvješćivanja javnosti da se zna tko što radi. Također, unosimo prakse Strasbourga u naš sustav i definiramo sudjelovanje sudaca u međunarodnim organizacijama što do sada nije bilo riješeno",  pojasnio je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na sjednici raspisala izbore za predsjednika Republike.

"Vlada raspisuje izbore za predsjednika Republike koji će se održati u nedjelju 28. prosinca, a izborni rokovi, odnosno odluka će stupiti na snagu 24. studenoga", kratko je rekao ministar uprave Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore, koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milijun kuna.

"Određuje se da kandidat koji dobije najveći broj glasova dobije naknadu troškova od milijun kuna, a ostali kandidati koji su dobili preko 10 posto glasova, razmjerno broju dobivenih glasova u odnosu na prvog kandidata, u drugom krugu 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom krugu", izvjestio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pokriće troškova izbora i visinu naknade troškova izborne promidžbe osigurano je ukupno 8 milijuna kuna.

Pravo biti biran, odnosno kandidirati se predsjednika Republike imaju svi punoljetni državljani Hrvatske. Kandidate mogu predlagati političke stranke registrirane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači. Bez obzira na to tko predlaže kandidata za predsjednika, mora prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedničke kandidature zasad su najavili aktualni predsjednik Ivo Josipović, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić ispred Saveza za Hrvatsku te bivši čelnik HSP-a Anto Đapić i stečajni upravitelj Ivan Rude.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar obavijestio je članove Vlade da mora imenovati novu predstavnicu Ministarstva rada i mirovinskog sustava u pregovaračkom timu Vlade  o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje jer je dosadašnja predstavnica Tajana Drakulić prešla u sindikat zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da je raditi u sindikatu atraktivnije nego raditi u ministarstvu", rekao je Mornar, što je premijer Zoran Milanović prokomentirao sa "Lassie se vraća kući".

"Ona je bila zaposlena u Vladi samo na određeno vrijeme i dok traje mandat pa je otišla nazad u sindikat, gdje joj je radno mjesto sigurnije", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drakulić će u pregovaračkom timu zamijeniti Irena Cvitanović.       

                                                             NAJAVA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade u četvrtak raspravljat će se o odluci o raspisivanju izbora za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počeli bi teći od 24. studenoga.

Ustavom je propisano da se izbor predsjednika Republike obavlja najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata, a odluku o datumu izbora donosi Vlada. Sadašnjem hrvatskom predsjedniku petogodišnji mandat istječe 18. veljače iduće godine, a novoizabrani predsjednik stupa na dužnost posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske propisuje, pak, da od dana raspisivanja pa do dana izbora predsjednika Republike mora proteći najmanje 30 dana. Vlada je stoga, vodeći računa o rokovima koji se moraju poštivati u raspisivanju izbora te rokova koji se odnose na obavljanje svih izbornih radnji i mogućeg drugog kruga izbora, za dan održavanja odredila nedjelju, 28. prosinca.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo