rtl istražuje / Pogoduje li Vlada Josipoviću? Pobjedniku prvog kruga milijun kuna!

Promjenom sustava naknada prvoplasirani kandidat na predsjedničkim izborima će umjesto dosadašnjih 500 tisuća kuna osvojiti čak 1.200.000 kuna, a više bi trebao dobiti i drugoplasirani kandidat.

20.11.2014.
18:18
VOYO logo

U vremenima krize kad su rezovi glavna mantra i premijera Zorana Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca - Vlada drastično povećava naknade za promidžbu predsjedničkih kandidata. Promjenom sustava naknada prvoplasirani kandidat će umjesto dosadašnjih 500 tisuća kuna osvojiti čak 1.200.000 kuna, a više bi trebao dobiti i drugoplasirani kandidat. Osim što opet nerazumno troši novce na političare, pogoduje li Kukuriku Vlada najviše svom kandidatu Ivi Jospoviću?

Za Božićne izbore dar vlade predsjedničkim kandidatima: drastično povećana naknada za financiranje predizborne kampanje.

"Kandidat koji dobije najveći broj glasova dobiva u prvom krugu milijun kuna, a svi ostali uz uvjet da pređu deset posto dobivaju razmjerno broju glasova. U drugom krugu 20 posto od iznosa nakande u prvom krugu", kazao je ArsenBauk (SDP), ministar uprave.

Milijun kuna za prvoplasiranog?!?! A to bi po svim anketama trebao biti upravo Kukuriku kandidat Ivo Josipović!

Na prošlim izborima Josipović je u prvom krugu dobio 250.000 kn bas kao i Milan Bandic, Nadan Vidosevic i Andrija Hebrang - svi koji su osvojili vise od 10 posto glasova. U drugom krugu Josipovic i Bandic dobili su jos po 250 tisuća kuna i izbori su nas ukupno stajali milijun i pol kuna. Josipović sad ima dobre šanse da umjesto 500 tisuća osvoji čak milijun i dvjesto tisuća kuna.

"Niti me tko pitao za takvu odluku niti podržavam takvu odluku. Mislim da u vremenima koja jesu teška ne treba povečavati iznos za financiranje kampanje. Mislim da ima još dovoljno vremena da vlada razmotri je li to baš najbolja odluka", poručio je IvoJosipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Drugi kandidati još ogorčeniji.

"Ne podržavam nakanu plan vlade trošiti novca više za izborne procedure dok je narod tako siromašan i nije mi jasno otkud im takva rastrošnost", kazao je MilanKujundžić (Hrvatska zora), predsjednički kandidat.

Izračun naknade za drugo plasiranog i trećeplasiranog tako je kompliciran u vladinoj odluci da ga ni u Državnom izbornom povjerenstvu još nisu savladali.

"Hm, da ovdje je potrebno dobro razmisliti prilikom izračuna, no eto takva je doluka i takvu odluku ćemo primjenjivati... Površnim izračunom ispada da je to znatno više nego na prošlim izborima", kazala nam je AleksandraJozićIleković, Državno izborno povjerenstvo.

Fond proračunskog novca za kampanju - drastično se povećava. Ako bi izbori prošli kako predviđa RTLanketa Ivo Josipović bi u prvom krugu dobio milijun kuna, a Kolinda Grabar Kitarović 650 tisuća kuna jer je osvaja trećinu glasova manje od Josipovića.

U drugom krugu, Josipović bi sukladno broju glasova osvojio 200 kuna, a Grabar Kitarović 150 tisuća. Njemu dakle ide milijun i dvjesto tisuća kuna, njoj 800 tisuća, a nas izbori stoje 2 milijuna kuna ili pola milijuna više nego 2010. godine.

"Moguće je, ali mislimo da je ovo dobra odluka i dobar omjer. Mislim da je ograničenje za izbore osam milijuna kuna a da se ovdje može dobit maksimalno milijun i dvjesto. Mislimo da je ovo razumno rješenje", dodaje Bauk.

Ne smatra tako bivša premijerka koja je naknadu prošli put prepolovila s 500 na 250 tisuća kuna.

"Nema ni jednog argumenta za to povećanje i baš me zanima što će Vlada reći zašto je nužno ići u prvom krugu na povećanje tog iznosa", kazala je JadrankaKosor, bivša premijerka.

Iz Vlade poručuju kako je pravednije, a i u skladu s novim zakonom, da se novac dijeli razmjerno broju glasova, a ne svima isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo