nova pravila od prosinca / Kraj muljanja sa sniženjima i akcijskim prodajama

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Najvažniji novitet u označavanju hrane bit će veličina slova od 1,2 milimetra, jer su se potrošači žalili da hrana ima sitne deklaracije, istaknula je Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede.

20.11.2014.
20:36
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u četvrtak je za predstavnike tvrtki održana edukacija o implementaciji Zakona o zaštiti potrošača na kojoj su predstavljene novine u označavanju hrane koje stupaju na snagu 13. prosinca.

Najvažniji novitet u označavanju hrane bit će veličina slova od 1,2 milimetra, jer su se potrošači žalili da hrana ima sitne deklaracije, istaknula je SanjaKolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također će biti istaknuti alergeni u popisu sastojaka, te nutritivna deklaracija, koja će biti obavezna od 2016., ali proizvođači koji to žele mogu je istaknuti već od 13. prosinca.

ĐemaBartulović iz Ministarstva gospodarstva istaknula je da su trgovci, prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, dužni istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu za vrijeme trajanja posebnog oblika prodaje, primjerice sniženja, rasprodaje, akcije i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sniženja su moguća u tri razdoblja - ljetnom, proljetnom i zimskom i mogu trajati maksimalno 60 dana. Za to vrijeme trgovac je dužan istaknuti cijenu prije sniženja i za vrijeme sniženja. Akcijske prodaje ne smiju trajati duže od 30 dana kako bi se spriječilo zavaravanje potrošača da neki proizvod ima povoljnu cijenu duže vremensko razdoblje, rekla je Bartulović.

Novi Zakon o zaštiti potrošača stavlja naglasak na informacije koje treba pružiti potrošačima kako bi mogli donijeti odluku o kupnji proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno je važno da potrošači donose informirane odluke o kupnji, znači da znaju karakteristike proizvoda, cijenu... Zakon obvezuje da svaki proizvod mora biti označen, a potrošačima za pojedine vrste proizvoda treba davati dodatne informacije", istaknula je.

Zakonom se uređuje i podnošenje prigovora potrošača u prodajnim prostorijama trgovaca, te plaćanja predujma ako isporuka kasni duže od trideset dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom je prenijeta u nacionalno zakonodavstvo EU Direktiva o pravima potrošača te direktiva kojom se uređuju odnosi trgovaca i potrošača u pogledu ugovora sklopljenih na daljinu, kao i onih sklopljenih izvan poslovnih prostorija.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo