'neprihvatljive metode' / Moskva: EU ucjenjuje Srbiju vezano uz sankcije Rusiji

Image
Foto: YouTube Screenshot

Šef odbora ruske Dume za vanjsku politiku Aleksej Puškov izjavio je da Bruxelles ucjenjuje Srbiju uvjetujući njezin ulazak u Europsku uniju (EU) pridruživanjem sankcijama koje je EU uvela Rusiji, navodi RTS.

20.11.2014.
20:45
YouTube Screenshot
VOYO logo

Ruski dužnosnici ocijenili su u četvrtak da Bruxelles ucjenjuje Srbiju uvjetujući njezin europski put pridruživanjem sankcijama uvedenim Rusiji i izrazili očekivanje da će Srbija, odlučujući o eventualnim sankcijama, poštovati prijateljstvo Moskve i Beograda, izvijestila je u četvrtak navečer Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na agencijska izvješća iz Moskve.

Šef odbora ruske Dume za vanjsku politiku Aleksej Puškov izjavio je da Bruxelles ucjenjuje Srbiju uvjetujući njen ulazak u Europsku uniju (EU) pridruživanjem sankcijama koje je EU uvela Rusiji, navodi RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska unija sada pokušava natjerati Srbiju, koja nije članica EU-a, da se pridruži sankcijama Rusiji. Faktički, Srbiju ucjenjuju – ili se priključujete sankcijama Rusiji ili ćemo smatrati da ste zemlja koja nema izgleda ući u EU", navodi RTS izjavu Puškova na tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

Pozivajući se na agencijska izvješća, RTS navodi kako je Puškov ocijenio da je problem Srbije "što u svakom slučaju nema šanse u skorije vrijeme ući u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako oni (državni vrh Srbije) sada krenu putem uvođenja sankcija Rusiji, pristat će na ucjenu, a nitko ih neće primiti u EU za godinu dana", rekao je ruski dužnosnik.

Istodobno, predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič ocijenio je europske sankcije Rusiji "apsolutno nelegitimnim i neprijateljskim", istaknuvši da su "naročito neprihvatljive metode koje koriste europski kolege, uvjeravajući i primoravajući druge zemlje" da se priključe kampanji sankcija Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukaševič se nada da će "srpski kolege izvagati sve okolnosti povezane s restriktivnim pritiskom na Rusiju i uzeti u obzir dobar, prijateljski, strateški karakter naših odnosa sa Srbijom", podsjećajući da su prijateljski odnosi potvrđeni i posjetom ruskog predsjednika Srbiji 16. listopada.

Predstavnik ruskog MVP-a ocijenio je na tiskovnoj konferenciji da EU koristi metodu koja je "daleko od civilizirane, poglavito prema zemljama koje teže pristupiti u EU”, prenijela je RTS agencijska izvješća iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagiranje Moskve uslijedilo je u danu kad je u Beograd u svoj prvi posjet došao povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn i najavio kako bi Srbija "sljedećih tjedana ili mjeseci" mogla otvoriti neko poglavlje u pregovorima s EU, uz poruku da Srbija na svom putu k EU treba biti uzor stabilnosti u regiji.

Istodobno, beogradski tisak je, uoči Hahnova dolaska u Srbiju, objavio s njim intervju u kojem Hahn poručuje i da Srbija treba ispuniti obvezu iz pristupnih pregovora o usuglašavanju stajališta s EU i uvesti sankcije Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija se pravno obvezala, u okviru pristupnih pregovora, postupno usuglasiti svoje stavove s EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je vrlo važno i očekujemo od Beograda da ispuni ovu obvezu", izjavio je Hahn za beogradske Večernje novosti.

Hahn se tijekom današnjeg dana sastao s predsjednikom i premijerom Srbije, predsjednicom parlamenta, te ministrima pravosuđa i vanjskih poslova, a u petak putuje u Podgoricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo