kome pobjednički milijun? / Vlada kandidatima: Novac ne smijete donirati, ali ga možete vratiti proračunu!

I predsjedničkim kandidatima je prevelika, ali Vlada neće odustati od milijunskog povećanja naknade za izbornu promidžbu. Kao što je RTL Danas još jučer otkrio, za pobjednika u prvom krugu su naknadu od 250 tisuća kuna povećali za čak četiri puta, a izgledno je i povećanje iznosa za niže plasirane. Koji su argumenti Banskih dvora za rastrošnost u političkoj utakmici, te što na to kažu kandidati - zna Nataša Božić.

21.11.2014.
18:47
VOYO logo

Odluka da se naknada pobjedniku prvog kruga predsjedničkih izbora poveća sa 250 na čak milijun kuna, digla je na noge i javnost i same kandidate. U Banskim dvorima ipak odbijaju odustati od milijunske naknade izbornim takmacima iako oni sami poručuju da toliki novac - ne žele.

"Oni vrlo jednostavno o tome mogu obavijestiti povjerenstvo i odreći se tog prava", kazao je minsitar uprave Arsen Bauk odgovorivši i na pitanje mogu li vratiti taj novac: "Još jednostavnije, mogu jednostavno reći Državnom izbornom povjerenstvu da im ga ne uplati. I vjerujem da će neki od njih tako i postupiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, baš tako namjerava postupiti predsjednička kandidatkinja HDZ-a: "Neću tražiti nikakav iznos...ništa ostavit ću ih u proračunu", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

U jučerašnjem intervjuu za RTL, prvo je najavila da će proračunski novac donirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ministar uprave objašnjava da zakon to zabranjuje: "Ne! Dakle, to nije privatni novac kandidata nego striktno namjenski novac za financiranje kampanje", kazao je Bauk.

Kandidat Kukuriku koalicije, kojem bi ovakava odluka kao favoritu mogla najviše pogodovati, također je protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o odluci za koju me nitko nije pitao, i koju ne podržavam, i zapravo predlažem Vladi da ponovo razmotri tu odluku", rekao je predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Ali na pitanje kolika bi nakanda bila primjerena i koliko će potrošiti u kampanji - odgovara neodređeno: "Ne bih se upuštao u takve procjene, držat ću se onoga što zakon propisuje", prokomentirao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na nakandu, preskoči li deset posto glasova na izborima pripalo bi i Milanu Kujundžiću no on, poručuju iz njegovog stožera, ne želi proračunski novac. I ne samo to.

"Milan Kujundžić poziva sve predsjedničke kandidate da se odreknu novca od stranaka ako im je porijeklo iz proračuna", kazao je Ivan Hrstić, glasnogovornik Milana Kujundžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zašto Vlada kojoj je inače štednja mantra, inzistira na tome da se za izbornu promidžbu umjesto milijun i pol potroši najmanje dva milijuna kuna?

"Poruka Vlade jest, da obzirom na sva događanja koja smo u prošlosti imali s financiranjem kampanje, je prihvatljivije i bolje da se u većoj mjeri kampanje financiraju iz javnih izvora, a da kandidati budu manje ovisni o privatnim", rekao je ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Banske dvore - prebacivanje tereta izborne kampanje na leđa poreznih obveznika zapravo je - antikorupcijska mjera.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo