'DANAS INA, SUTRA HRVATSKA' / Prosvjeduju radnici Ine: 'Moramo ostati perjanica hrvatskog gospodarstva'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na prosvjedu će oko 1500 članova Ininih sindikata ponovno ukazati na važnost zaštite kompanije od pogubne politike njena pretvaranja u podružnicu MOL-a.

24.11.2014.
10:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Radnici Ine prosvjedovali su u ponedjeljak na Markovu trgu ispred Banskih dvora pod sloganom "Danas Ina, sutra Hrvatska", tražeći jasno i nedvosmisleno očitovanje premijera Zorana Milanovića na njihove zahtjeve za očuvanjem te tvrtke kao vertikalno integrirane naftne kompanije i zaštitom 12.000 radnih mjesta.

Oko 1000 radnika Ine, kojima su se pridružili radnici Imunološkog zavoda koji nisu primili nekoliko zaostalih plaća, protive se gašenju sisačke Rafinerije i njezinu pretvaranju u skladište naftnih derivata iz Mađarske, uništavanju istraživanja i proizvodnje, izdvajanju poslova iz kompanije i otpuštanju radnika Ina Grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed su organizirali Sindikati INAŠ, SING, Sindikat EKN i braniteljske udruge Ine zbog, kako tvrde, ugrožavanja nacionalnih interesa pogubnim odlukama Uprave Ine, koja je pod kontrolom MOL-a.

Zahtijevaju modernizaciju i razvoj Ine koja je, kako su istaknuli, bila, jest i treba biti ponos i perjanica hrvatskog gospodarstva. Ina mora i dalje biti moćna domaća kompanija koja razvija vlastitu proizvodnju i ulaže u rafinerije, istraživanje i proizvodnju nafte i plina te maloprodaju, kvalitetno i konzistentno upravlja ljudskim resursima te proizvodi značajnu dodanu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez Ine kakvu smo stvarali i generacijama poznavali nema energetske stabilnosti Hrvatske, pa je budućnost Ine i strateški nacionalni interes. Ne dopustite, premijeru Milanoviću, da domaća proizvodnja i prerada nafte budu zauvijek uništene", poručila je predsjednica sindikata INAŠ MajaRilović.

Pozvala je Milanovića da zaštiti interese hrvatske države i naroda, kao što to za svoju državu i narod čini mađarski premijer ViktorOrban. Vlada i premijer moraju zaustaviti donošenje štetnih odluka za budućnost Ine i ne mogu se ponašati prema onoj narodnoj "Psi laju, a karavane prolaze", rekla je Rilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata OzrenMatijašević optužio je Vladu i Milanovića za nacionalnu izdaju zbog toga što dopuštaju rastakanje Ine i propast Imunološkog zavoda.

"Za takav veleizdajnički postupak, kad tad će se premijer i njegovi ministri naći na optuženičkim klupama", poručio je Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je inicirala stečajni postupak u Imunološkom zavodu, a kada smo ga osporili odugovlačenjem se Zavod ciljano uništava, dodao je.

Prosvjedom želimo primorati Vladu na odstupanje i raspisivanje izbora, jer svaki dan njezina ostanka na čelu države štetu čini sve nepopravljivijom, rekao je Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata KrešimirSever ustvrdio je kako Vlada vodi brigu samo o tome da se održi na vlasti do kraja mandata. Oni su važni samo sebi, ostavljaju pustoš iza sebe, suprotno obećanjima pokazali su da ne znaju i ne mogu, rekao je Sever.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske MladenNovosel pozvao je radnike, sindikate, građane i udruge civilnog društva da nadvladaju međusobne podjele, probude se i suprotstave dosadašnjem načinu privatizacije i gubitku radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema više vremena za jalovo pregovaranje, vrijeme prolazi, a ništa se ne rješava, više se ne može čekati, rekao je predsjednik SING-a BožoMikuš.

Ini treba omogućiti da eksploatacijom domaćih nalazišta nafte i plina zaposli kapacitete sisačke Rafinerije, a ne joj oduzimati koncesiju i svjesno ju uništavati, kazao je Mikuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik Sindikata energetike, kemije i nemetala u sisačkoj Rafineriji ŽeljkoJurašinović ustvrdio je da Rafinerija i uz manja ulaganja ima perspektivu te upozorio da bi njezinim gašenjem Sisak postao mrtav grad.

Okupljenim prosvjednicima obratio se i predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata ĐuroGlogoški, koji je u ime prosvjednika ispred Ministarstva branitelja poručio kako je bilo dosta da "radnici gladuju, prosvjedi se množe, a Vlada vlada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici ostaju bez plaća i radnih mjesta, ali ne i političari koji uništavaju Inu, Imunološki zavod, Jadrankamen i druge tvrtke da bi netko dobro živio, rekao je Glogoški.

Pozvao je da se organizira "sat upozorenja Vladi", tako da na sat vremena stane cijela Hrvatska, kako hrvatski radnik ne bi bio gladan, a mladi napuštali Hrvatsku. Branitelji nisu za to davali živote i dijelove tijela, rekao je Glogoški uputivši poruku prosvjednicima "Nemojte odustati i idemo do kraja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici Ine nosili su transparente s porukama - "Nema Ine bez Rafinerije" i "Bez Rafinerije nema Siska", "Bez radnika nema Rafinerije", "Ne damo Inu", a priključili su im se radnici Imunološkog zavoda s transparentima "Ne damo Imunološki", "Privatizacija je pljačka" i "Vlada ima vremena, mi ne!".

Nazočnima se željela obratiti i "zviždačica" VesnaBalenović, koja je svojevremeno upozoravala na nezakonitosti u Ini, ali joj to nije bilo omogućeno pa je novinarima rekla kako se još uvijek, niti 14 godina nakon presude u njezinu korist ne može vratiti na posao. Kriva je hrvatska politika i plaćeni uhljebljeni sindikati koji ništa ne rade, kazala je Balenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo