plan urbanog razvoja / Mrak-Taritaš: Gradovi će na raspolaganju imati 100 milijuna eura

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je u ponedjeljak na otvaranju konferencije "Urbact III program suradnje" kako će Hrvatskoj od veljače na raspolaganju biti blizu 100 milijuna eura za razvoj gradova.

24.11.2014.
12:07
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš istaknula je u ponedjeljak na otvaranju konferencije "Urbact III program suradnje" da će Hrvatskoj od veljače biti na raspolaganju blizu 100 milijuna eura za razvoj gradova.

To su sredstva iz EU-ovog programa suradnje za održivi urbani razvoj Urbact, a Hrvatska će ih moći koristiti tijekom iduće dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš je ocijenila Urbact izuzetno značajnim programom jer su gradovi i dosad bili pokretači razvoja, a to će biti i u budućnosti.

U turbulentnim vremenima gradovi su se mijenjali tako što su pojedini njihovi dijelovi bili "preskočeni" u razvoju, primjerice tamo gdje je bila industrija koja je zbog krize ili nekog drugog razloga preseljena na neku drugu lokaciju. Urbact je program namijenjen razvoju upravo takvih zapuštenih dijelova grada i njihovu uključivanju u gradsko tkivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Hrvatska članica EU-a, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja postaje partner i nositelj svih programa iz Urbacta, stoga je na konferenciju pozvalo predstavnike hrvatskih gradova kako bi vidjeli iskustva nekih europskih gradova koji su to koristili i čija iskustva su dobro došla.

"Potpisali smo partnerski sporazum, sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, tako da bi u veljači trebala biti osigurana prva sredstva za projektnu dokumentaciju i određene aktivnosti", rekla je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas su se gradovi dosad razvijali tako što su zauzimali nove prostore, odnosno širili se na neizgrađeno područje pa je vrijeme da se vrate unutar svojeg tkiva kako bi to tkivo dobilo neku novu namjenu, kaže ministrica.

"Svjetska iskustva govore da je najbolje kombinirati stanovanje s poslovnom, društvenom i javnom namjenom jer to gradu omogućuje novi život", istaknula je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo